Doktor na čelu Svetske banke

Objavljeno: 17.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Amerikanci i Evropljani ipak su se izborili za svog kandidata. Novi predsednik Svetske banke opet je jedan Amerikanac: Džim Jong Kim, poreklom iz Južne Koreje. Kim je, međutim, drugačiji od svojih prethodnika. 

Njegovi roditelji emigrirali su u SAD kada je Džimu Jongu Kimu bilo pet godina. Njegov otac bio je zubar, a majka doktor filozofije. Kim je oženjen i ima dvoje dece. Američki predsednik Barak Obama je akademika Kima na funkciju predsednika Svetske banke predložio pre tri sedmice, i to na opšte iznenađenje prisutnih. „Vreme je da jedan ekspert za razvoj dođe na čelo najveće institucije za razvoj. Za tu funkciju niko nije bolje kvalifikovan od dr Džima Kima“, rekao je tom prilikom Obama.

Kim (52) ima dve doktorske titule. On je doktor medicine i doktor antropologije. Trenutno je dekan elitnog univerziteta „Dartmut“ u američkoj saveznoj državi Nju Hemšir. Kim nije stručnjak za finansije. Pa ipak će, kao budući šef Svetske banke, odlučivati o kreditima i garancijama u milijardama za siromašne zemlje.

Kritike da nije finansijski stručnjak Kim odbacuje:

- Ekonomski razvoj i borba protiv siromaštva veoma su kompleksne teme. Znanje iz jedne discipline nije dovoljno da se savlada ta kompleksna oblast - ukazuje Kim. On je za „Njujork tajms“ rekao da Svetska banka ima mnogo ekstremno iskusnih ekonomista i dodao:

- Ne mogu da dočekam da počnem s njima da sarađujem.

Na polju razvojne politike Kim je aktivan već decenijama. „Ceo život, kaže, „pokušavam da rešim socijalne probleme na svetu“. Još kao student medicine na Harvardu 1987, Kim je sa svojim kolegama osnovao humanitarnu organizaciju „Partners in Health“. Ona je danas aktivna u 12 zemalja i zalaže se za medicinsku negu siromašnih. Kim je pomagao i u suzbijanju tuberkuloze. Ta bolest se, zbog nedostatka novca za lečenje, dugo zadržala u siromašnim regionima sveta.

Bogata karijera

Godine 2003. Kim je sa funkcije izvršnog direktora organizacije „Partners in Health“ otišao da radi za Svetsku zdravstvenu organizaciju. Tamo je bio odgovoran za mere u suzbijanju AIDS-a. Od 1993. do 2009. Kim je na Harvardu preuzeo katedru za medicinu, socijalnu medicinu i ljudska prava. Kao prvi Amerikanac azijskog porekla 2009. preuzima funkciju dekana koledža „Dartmout“, inače člana elitnog društva univerziteta tzv. „Ajvi lige“ (Ivy League).

Kim je stalno kritikovao razvojnu politiku i pomoć industrijskih zemalja siromašnim, smatrajući da je ona nedovoljna. Nakon nominacije za šefa Svetske banke istakao je da je važno podstaći ekonomski rast u siromašnim zemljama, kako bi se stvorili sopstveni resursi za investicije, ali i za ulaganje u zdravstvo i obrazovanje. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana