Grci odbacuju evro i žive od trampe

Objavljeno: 12.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, BBC

Za kupovinu na pijaci u grčkom Volosu nije potreban novac. Od rukotvorina do hrane, sve se prodaje za lokalnu alternativnu jedinicu (grčki: TEM) u sklopu sistema dobre stare razmene dobara, izveštava BBC u reportaži posvećenoj sve raširenijem fenomenu trampe u Grčkoj.

Lokalno stanovništvo skuplja 'bodove' nudeći sopstvene proizvode ili usluge, a vrednost se upisuje u centralnu računarsku mrežu. Sistem potom omogućuje da se prikupljena vrednost troši na bilo koju željenu uslugu ili proizvod, ma kako egzotični oni bili - važno je samo da su unutar novog-starog sistema razmene dobara. Drugim rečima, tradicionalna trampa vratila se u današnju Grčku. 

- Dosegli smo dno. Sada želimo da razmišljamo na drukčiji način - kaže jedan prodavac za BBC.

Otkad je pokrenut, u sistem je već ušlo 800 članova i svakodnevno raste. Reč je o lokalnoj građanskoj inicijativi za sve one koji gube bitku u rvanju s evrom. Inicijativa je podstakla druge oblike trampe i razmene dobara širom zemlje. Grci traže novo oružje u ratu s finansijskom krizom. 

Trampa je dovela Volos u središte svetske medijske pažnje, pa je reportažu iz tog primorskog grada objavio i New York Times. Mesto je to koje grca u krizi, poput većine ostalih u Grčkoj. Industrija je u kolapsu, nezaposlenost rekordna. Alternativni TEM osigurao je novu energiju zajednici koja vapi za tračkom nade. 

Gradonačelnik Panos Skotiniotis podržava projekt, iako napominje da dve 'valute' ne mogu ravnopravno da koegzistiraju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana