Evro se vraća na 108 dinara?

Objavljeno: 10.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Država neće dozvoliti dalji pad dinara, već će evro, naprotiv, krenuti u rikverc i vratiti se na vrednost od 108-109 dinara, piše list Pres. List, pozivajući se na saznanja iz bankarskih krugova, piše da će se takav kurs sasvim sigurno održavati narednih nekoliko meseci. 

Bankari sa kojima je Pres razgovarao ističu i da nema sumnje da će Narodna banka Srbije nastaviti sa čestim intervencijama na deviznom tržištu kad god se za tim ukaže potreba.

Oni istovremeno zameraju guverneru Dejanu Šoškiću što je sa intervencijama zakasnio na početku februara, kada je dinar prvi put osetno slabio.

Za samo nešto više od tri meseca NBS je na intervencije potrošila više od pola milijarde evra. Iako ukupne devizne rezerve Srbije iznose skoro 12 milijardi evra, centralnoj banci nije na raspolaganju cela ova suma. 

Procena ekonomskih analitičara je da NBS za godinu dana može da potroši maksimalno četiri do pet milijardi evra na međubankarskom deviznom tržištu. S druge strane, postoji indicija da je dogovor sa MMF-om da u toku ove godine NBS u tu svrhu potroši "samo" milijardu evra.

Ipak, ako nastavi ovim tempom, NBS će morati da računa na oko dve milijarde evra, koliko će joj trebati da spreči slabljenje domaće valute.

Stručnjak za međunarodne finansije Dejan Jovović smatra da NBS nema alternativu, osim da intenzivno interveniše rezervama i smiri kurs.

- Ako se ne smiri devizno tržište, povećaće se broj bankarskih klijenata koji kasne u otplatama rata kredita, što može da utiče na porast nenaplativih zajmova. Nepredvidivi i veliki skokovi u kretanju kursa dinara posebno su štetni za domaću privredu i zaduženo stanovništvo, a to je loša poruka i za strane investitora - poručuje Jovović.

Ekonomista Mlađen Kovačević veruje da će NBS potrošiti mnogo novca ako ovako nastavi. 

- Čini mi se da NBS ne misli mnogo na to šta će se desiti na kraju. Ona ima mnogo manje novca na raspolaganju, posebno što mora da vodi računa i o pokrivanju javnog duga i stare štednje -  naglašava Kovačević.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana