Novi pritisak na franak - ulagači testiraju kredibilitet SNB-a

Objavljeno: 10.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Švajcarski franak opet je pod pritiskom investitora koji na taj način testiraju kredibilitet politike švajcarske centralne banke. 

Prema pisanju Bloomberga, nakon što je Španija prošle sedmice prikupila 2,59 milijardi evra novim emitovanjem obveznica, što je minimum planiranog iznosa, španski premijer Mariano Rajoy izjavio je da se zemlja suočava sa ekstremnim teškoćama.

To je bio okidač da švajcarski franak u dva uzastopna dana ojača prema evru opasno pripretivši probijanju granice od 1,20 franaka za evro.Podsetimo, tu granicu je SNB postavio početkom septembra prošle godine nakon što je franak ojačao 37 odsto na godišnjem nivou.

Spomenuti kurs od 1,20 franaka SNB je odlučio da brani svim sredstvima. I uistinu, prošlonedeljno jačanje kursa izazvalo je promptnu reakciju SNB-a, koji je najavio intervenciju ako švajcarska valuta nastavi da jača.

 Ipak, kada će se dogoditi intervencija SNB, nije otkrio, što je i razumljivo. Tamošnji analitičari ocenjuju kako je reč o prvom testu za privremenog guvernera SNB-a Thomasa Jordana, koji je na čelnu poziciju stupio početkom januara.

Dotadašnji čelnik švajcarske centralne banke Phillip Hildebrand morao je da odstupi nakon skandala s deviznim konverzijama koje je je njegova supruga učinila usred najvećeg jačanja švajcarskog franka prošle godine.

 - Povećala se averzija prema riziku, investitori žele da izbegnu evro -  kazao je za američke medije Claude Maurer, ekonomski analitičar banke Credit Suisse.

U svakom slučaju, centralna banka ima dovoljno resursa za obranu kursa. Krajem marta SNB-ove devizne rezerve dostigle su 237,5 milijardi franaka, što je za 10 milijardi franaka više nego u februaru.

Tokom prošlogodišnjihz intervencija kojima je pokušavala da ohladiti jačanje valute centralna je banka utrošila 17,8 milijardi franaka.

Thomas Jordan u poslednjem saopštenju od 15. marta švajcarsku valutu ocenio je "vrlo, vrlo snažnom" i ponovio da je SNB spreman da preduzme dalje korake ako se situacija pogorša.

Jordanovo mišljenje o kursu franka prošle sedmice je u dnevnom listu Tribune de Geneve ponovio i član SNB-ova odbora Jean-Pierre Danthine, izjavivši da je franak i dalje precijenjen.

Na kursnoj listi HNB-a utvrđenoj u petak srednji kurs franka iznosio je 6,220 kuna, 0,11 odsto manje nego pre sedam dana.

Uz fiksiranje franka za evro na kursu od 1,20 franaka, SNB i dalje održava ključnu kamatnu stopu na nuli ističući da i dalje primećuju opasnost od deflacije u Švajcarskoj.

Centralna je banka u mratu snizila svoja predviđanja o stopi inflacije, delom zbog pada troškova izvoza.

Prema poslednjim procenama, potrošačke cene tokom ove godine pašće oko 0,6 odsto. Inflacija u Švajcarskoj tokom sledeće godine iznosit će 0,3 odsto, a 2014. ubrzaće se na 0,6 odsto, govore SNB-ove prognoze. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana