A šta je bilo s jeftinim kreditima?

Objavljeno: 10.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Evropske banke pozajmile su hiljadu milijardi evra od ECB-a po kamatnoj stopi od 1 odsto. Ali, to nije smanjilo nelikvidnost ni povećalo kreditiranje - gde je završio novac? 

Banke evrozone su u dva talasa, u razmaku od tek nešto više od dva meseca, posudile od Evropske centralne banke (ECB) više od bilion evra (nije loš prevod s engleskoga, reč je o hiljadu milijardi).

Krajem prošle godine banke su uzele skoro pola milijarde evra zajmova s kamatom od samo 1 odsto, a krajem februara još 530 milijardi evra. Međutim, ubrzo se počelo postavljati logično pitanje - šta one planiraju da učine s tim novcem?

Ispostavilo se da neke velike banke koriste taj novac kako bi se odmakle od finansijskih problema koji bi se mogli pojaviti u nekim zemljama evrozone.

Banke - među kojima su i Barclays, Lloyds Banking Group, Crédit Agricole i KBC Group - su pozajmile milijarde u sklopu ECB-ovih trogodišnjih programa kroz svoje kompanije-kćeri u Španiji, Portugalu, Grčkoj i Irskoj. Cilj im je, kako kažu, da učine te kompanije finansijski samostalnijima.

Zanimljivo je i koliko je ukupan iznos podignutih kredita od 1,019 biliona evra blizak iznosu dugova evropskih banaka koji dospevaju ove, iduće i 2014. godine od 1106 biliona evra, prema podacima Goldman Sachsa, čiji analitičari tvrde da su zbog snažne finansijske injekcije banke “namirene“ do 2014.

Uz vraćanje dugova mnoge su banke jednostavno položile novac u druge banke, pa čak i ECB, iako je kamata niža.

Oko dve trećine zajmova je otišlo bankama u tri zemlje evrozone
- dve na takozvanoj “periferiji“, najverovatnije je reč o Španiji i Italiji, i u jednu od “ključnih“, verovatno Francusku ili Nemačku. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana