Uskoro spisak banaka koje su kršile propise NBS

Objavljeno: 09.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Centar za zašititu korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije će za oko nedelju dana objaviti imena banaka koja se nisu ponašala u skladu sa dobrim poslovnim običajima i na taj način ugrozile su položaj svojih klijenata.

To će biti prvi put da NBS javno objavi imena banaka, jer je do sada u izveštaju Centra za zaštitnike korisnika finansijskih uslugaZa prekršioce su predviđene novčane kazne i do 800.000 dinara.

 - Centralna banka po članu 50 zakona ima pravo da izrekne i novčanu kaznu banci u iznosu od 500.000 do 800.000 dinara u slučaju da nije uskladila svoje pravne akte i ugovore koje je potpisala novim zakonom. Klijenti uvek moraju da imaju u vidu da elementi koji utiču na visinu promenljive kamatne stope moraju da budu u potpunosti odredivi i da ne smeju da zavise od jednostrane volje jedne ugovorne strane, najčešće banke - kaže  Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije. 

Revoluciju među građanima u Srbiji izazvala je prva presuda koju je sud doneo u korist klijenta. Reč je o KBC banci, koja je pozivajući se na poslovnu politiku, promenila ugovorenu fiksnu maržu za stambeni kredit u francima. Pravdu na sudu zbog jednostranog menjanja kamatne stope za kredite u otplati potražilo je stotinak građana. 

Iako je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga stupio na snagu 5. decembra, pojedine banke ne ponašaju se u skladu sa dobrim poslovnim običajima. Tako je nedavno, kako “Blic” nezvanično saznaje, posle pritužbe Narodnoj banci da mu je banka jednostrano promenila kamatnu stopu, klijent Alfa banke od NBS dobio odgovor gde se kaže da je centralna banka donela rešenje po kome se od banke zahteva da ukine obračun promenljivog elementa, takozvanog ordera, za korisnike stambenih kredita. 

NBS je nedavno donela rešenje i prosledila ga klijentu koji se žalio, a kojim je Alfa banci naloženo da u roku od 15 dana od prijema rešenja promenljivu nominalnu kamatnu stopu utvrdi kao zbir tromesečnog euribora i fiksne marže, kao i da iz ugovora isključi odredbu kojom banka zadržava pravo da uveća kamatnu stopu za sve troškove utvrđene zakonskim propisima. Dat je rok od tri dana od otklanjanja nezakonitosti da dostavi dokaz o tome NBS. 

Ne žele da kontrolišu doprinose 

U Privrednoj komori Srbije danas će biti održana sednica Odbora za bankarstvo i osiguranje na kojoj će biti reči o inicijativi za izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji u delu koji se odnosi na ukidanje obaveze da banke kontrolišu plaćanje poreza i doprinosa na zarade. Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, izrazio je nadu da banke ipak neće biti uključene u kontrolu uplata poreza i doprinosa, istakavši da će udruženje učiniti sve da “banke ne rade posao koji nije njihov”. 

 



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana