Gajtner: Evropa može sama da se izbori sa krizom

Objavljeno: 09.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Američki ministar finasija Timothy Geithner poručio je da prema mišljenju Obamine administracije evrozona može sama da rešiti svoju dužničku krizu. 

 - Evropski čelnici odlučili su da će učiniti sve što je potrebno kako bi evrozona funkcionisala i kako bi se očuvala njena kohezija. A oni to i mogu učiniti, mislim da poseduju resurse i sposobnost za to - rekao je Geithner.

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozvala je SAD da povećaju podršku MMF-u u saniranju dugova evropskih zemalja, ističući da o uspehu tih nastojanja zavisi i oporavak američke ekonomije. Ipak, malo je izgleda da taj poziv bude uslišen zbog američke unutrašnje politike u predizbornoj godini.

Geithner je pohvalio 17 članica evrozone zbog napretka u rešavanju finansijskih teškoća Grčke, Irske i Portugala, spašenih zajedničkim naporima EU-a i MMF-a. Upozorio je ipak da su pred Evropom i dalje veliki izazovi uprkos dogovoru evrozone o jačanju finansijskog štita vrednog više od bilion američkih dolara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana