Ruska Sberbanka: Dobit veća 16%

Objavljeno: 06.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Vodeća ruska banka Sberbank danas je bjavila da je u prvom ovogodišnjem tromesečju ostvarila neto dobit od 97,4 milijarde rublji (3,3 milijarde dolara) prema ruskim računovodstvenim standardima, što je za 16 odsto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

U ruskom bankarskom divu, čija je tržišna kapitalizacija od 73 milijarde američkih dolara druga najveća među evropskim bankama, nakon britanskog bankarskog diva HSBC-a, pozitivne rezultate najvećim delom pripisuju rastu neto kamatnih prihoda za 26,9 procenata, što je proizišlo iz većeg kreditiranja kako kompanija, tako i građana.

Povećanje neto dobiti koja je iskazana prema ruskim računovodstvenim standardima delom je ublaženo rastom rezervacija za loše zajmove na godišnjem nivou, na 12 milijardi rublji, s obzirom na snažan rast kreditnog portfelja Sberbanka. 

Kreditni plasmani Sberbanke čine približno trećinu ukupnih plasmana u Rusiji, a u toj je ruskoj banci i gotovo polovina ukupnih depozita građana u toj zemlji, što joj uz snažnu potporu države omogućava pristup jeftinom finansiranju. Dodatno, ruska banka je saopštila da je njena imovina od početka ove godine uvećana za 5,5 odsto, na više od 11.000 milijardi rubalja. Udeo loših zajmova na dan 1. aprila iznosio je 3,34 posto ukupnih zajmova i bio je gotovo nepromenjen u odnosu na 3,36 posto koliko je iznosio na samom početku godine. 

Najnoviji tromesečni rezultati poslovanja koji tržištima služe kao orijentir za rezultate poslovanja ruske banke prema međunarodnim računovodstvenim standardima, kako se saznaje iz izvora, možda su poslednji pred moguću ovomesečnu prodaju državnog udela u Sberbanci vrednog 5,5 milijardi dolara. 

Prošlog meseca izvori su kazali da bi Sberbank mogao sredinom aprila da započne s prezentacijama za ulagače u sklopu pripreme prodaje deonica na sekundarnom tržištu, što je potez koji naglašava dolazak banke kao značajnog igrača u evropsku industriju snažno uzdrmanu finansijskom krizom. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana