Ko će biti novi predsednik Svetske banke?

Objavljeno: 06.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Prvi put od kako je uspostavljana, Svetska banka, čoveka koji će je predvoditi bira između više kandidata, među kojima nisu svi amerikanci.

Bivši zvaničnici Svetske banke napisali su zajedničko pismo u kome podržavaju nigerijsku ministarsku finansija Ngozi Okonjo-Iweala za novu predsednicu. To mesto se tradicionalno dodeljuje kandidatu kog predloži SAD, što bi ovog puta bio  Jim Yong Kim.

Ali, u otvorenom pismu 35 bivših ekonomista i menadžera reklo je da bi banka ovog puta novog čelnika trebala da izabere prema zaslugama, javlja BBC. Druga grupa ekonomista je ove sedmice potpisala peticiju u kojoj podržava Kolumbijca Jose Antonija Ocampa.

Ovo je prvi puta da Svetska banka mora da bira predsednika između nekoliko kandidata otkako je uspostavljena pre više od 60 godina.

Izvršni odbor Banke mora da bira između Okonjo-Iweale, bivše menadžerke Banke, Jose Antonija Ocampa, bivšeg kolumbijskog ministra finansija i Jim Yong Kima, stručnjaka za javno zdravstvo i predsednika američkog Dartmouth koledža.

Banka će iduće sedmice razgovarati s kandidatima i planira da izabere naslednika predsednika na odlasku Roberta Zoellicka do 20. aprila, kada počinje prolećne sastanke s MMF-om.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana