Neredi u Atini, nakon samoubistva penzionera

Objavljeno: 05.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Nakon što je jedan penzioner izvršio samoubistvo na trgu Sintagma u Atini, ostavivši za sobom poruku da se ubio zbog teške finansijske krize u zemlji – u glavnom gradu Grčke, protesti su prerasli u nerede. 

Penzioner (77), čije ime policija nije saopštila, izvadio je pištolj i pucao sebi u glavu blizu stanice metroa na centralnom trgu Sintagma tokom ranog jutarnjeg špica, saopštila je policija.

Trg koji se nalazi naspram grčkog parlamenta, uobičajeno je mesto za održavanje protesta u Grčkoj, do kojih je tokom večeri i došlo. Veliki broj građana, prema nezvaničnim procenama, više hiljada njih, okupio se na trgu Sintagma, nakon što su društvenim mrežama na internetu kružile informacije sa pozivom na proteste u centru grada.

Demonstranti su uzvikivali i grčke vlasti optuživale za ubistvo građanina, koji se, kako kažu nije ubio, već ga je ubila država. Na drvo kod kojeg se čovek građani ubio, učesnici demonstracija su ostavljali poruke, da bi u jednom trenutku, počeli da bacaju kamenje i molotovljeve koktele na policiju. Pošto je situacija izmicala kontroli, pripadnici policije su bili primorani na upotrebu suzavca.

Organizator protesta Vasilis Papadopulos rekao je da Grci više ne mogu da izdrže mere štednje. "Ovo samoubistvo je političke prirode i puno simbolizma. Poruka o samoubistvu je političcka i ono se dogodilo ispred parlamenta gde su usvojene stroge mere štednje", rekao je.

Policija je saopštila da je pored tela pronađena poruka u kojoj je nesrećni penzioner svoju odluku objasnio dužničkom krizom. Ovaj događaj je izazvao šok među građanima i pokrenuo političku debatu, a lideri dve stranke koje podržavaju vladajuću koaliciju su izrazili žaljenje.

Apotekar u penziji je u oproštajnom pismu naveo kako su ga grčke vlasti dovele u poziciju da ne može da živi od svoje penzije. „Ne vidim nijedno drugo rešenje, kako bih izbegao hranu da tražim na đubrištu“.

U Grčkoj je zabeležen porast broja samoubistava u poslednje dve godine kada se zemlja više puta našla na ivici bankrotstva, a kriza je dovela do gubitka hiljada radnih mesta, tako da je sada svaki peti Grk bez posla. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana