Hoćete svoju firmu - otvorite je u Nemačkoj

Objavljeno: 04.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

U Nemačkoj svaku treću firmu otvara građanin koji nema nemačko državljanstvo. To pokazuje studija firme za konsalting Evers i Jung, urađena po nalogu Nemačkog ministarstva privrede u okviru inicijative "Nemačka - zemlja osnivača". 

Studija kaže da stranci koji  zasnivaju egzistenciju dolaze pre svega iz istočne Evrope; Rumunije, Rusije i Poljske. Zašto je tako? Made in Germany ima veliku težinu

Prostrana proizvodna hala u Bad Honefu kod Bona. Miris laka štipa za nos; dva momka oprezno učvršćuju plavo-zelenu plastičnu ploču u sušilicu. Nakon par minuta, ploča je osušena. Šef firme je dobro zagleda kako bi otkrio eventualne nepravilnosti.

 - Lakiramo kućišta, površine i dizajnirane objekte. Kao na primer ovo kućište alarmnog uređaja - to je bela plastika. Možemo da ga prefarbamo u sve boje - drvene ili karbon - već prema želji
-  priča šef Artur Vasilevski, koji dolazi iz Poljske. Njegov nemački još nije tako dobar, kaže.

Pre tri godine, ovaj svršeni elektrotehničar osnovao je firmu za lakiranje površina. Svesno se odlučio za Nemačku kao podesno mesto za to.

-  Kada ovde proizvodimo, imamo oznaku Made in Germany - što je vrednost za naše kupce: nemački kvalitet je poznat širom sveta. Gotovo da i nema strane firme koja šalje narudžbe poljskim firmama.

20 kilometara odatle, u Bonu, Roman malteriše fasadu dvospratne kuće. Njegova firma je sagradila kuću. Još samo grejanje, pod i krečenje - i još jedna kuća je gotova. I Roman je iz Poljske. Pre sedam godina je u Nemačkoj osnovao firmu. Ona se najpre sastojala od jednog jedinog čoveka - njega samog; danas on ima osam radnika.

- Samo iz finansijskih razloga sam odlučio da osnujem firmu u Nemačkoj. Ovde za isti posao zarađujem tri puta više nego u Poljskoj.

Rezultati najnovije studije nisu iznenađenje za Karla Rajnersa, koji radi pri Industrijskoj i trgovinskoj komori u Bonu.

- Imam osećaj da su četvrtina ili trećina svih ljudi koji osnivaju firme i koje mi savetujemo - stranci. Posebno Poljaci, ali ima ih i iz bivše Jugoslavije i Rusije.

Poljska je Evropskoj uniji pristupila pre osam godina, ali poljskim građanima je potrebna dozvola za rad u Nemačkoj. To nije obavezno samo za one koji žele da budu sami svoje gazde. Studija Ministarstva privrede je pokazala i da su se promenila i težišta poslovanja. Više se ne osniva toliko novih firmi u klasičnim imigrantskim branšama kao što su trgovina ili ugostiteljstvo. Današnji osnivači sa stranim pasošima uglavnom traže svoju šansu u oblasti uslužnih delatnosti. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana