NBS smanjuje obavezne rezerve bankama

Objavljeno: 04.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Sredinom aprila Izvršni odbor NBS smanjiće obaveznu rezervu bankama. Korekcija naniže biće minimalna, mada su očekivanja od ove odluke velika.

Pre svega, u centralnoj banci veruju da bi ona mogla da stabilizuje kurs i inflaciju, smanji troškove kreditiranja, odnosno otvari mogućnost za veća zaduživanja privrede. Ipak, bankari i ekonomisti ne kriju da su skeptični da će NBS smanjenjem obavezne rezerve postići taj efekat.

Imajući u vidu da novi način obračuna povećava učešće skuplje valute, u ovom slučaju dinara u ukupnoj obaveznoj rezervi, ne očekuje se smanjenje cene kredita.

- Računica je takva da što banka efikasnije upravlja svojom likvidnošću, to će se ova mera negativnije odražavati na nju i biće manje prostora za snižavanje kamatne stope na kredite - konstatuje Sonja Miladinovski, član IO Sosijete ženeral banke.

Prema rečima Đorđa Đukića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smanjivanje obavezne rezerve je poslednja mera koju može jedna centralna banka da primeni, ako referentnom kamatom i intervencijama na deviznom tržištu ne može da postigne pre svega stabilnost kursa. S druge strane, zaduživanje građana i privrede, zbog visokog rizika zemlje, ne može da bude jeftinije.

- Visok kreditni rizik postoji zbog mogućnosti gubitka zaposlenja građana, a samim tim i porasta nenaplativih zajmova, privrednog rasta koji će do kraja godine biti na nuli i spoljnih faktora kao ulaženje evrozone u recesiju - naglašava Đukić.

- Ozbiljne banke će, pre svega, dobro upravljati rizicima po cenu i manjeg profita. To znači, pre svega, manje i nikako jeftinih kredita. 

 


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana