Španija: Državni dug raste, bez posla 4,75 miliona ljudi

Objavljeno: 03.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, WSJ

Španski državni dug ove će godine dostići približno 78 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon prošlogodišnjih 68 odsto, kazao je španski ministar ekonomije Luis De Guindos u intervjuu za The Wall Street Journal (WSJ).

Španski državni dug posmatran kao udeo u BDP-u osetno je niži od onih drugih država koje muku muče s dužničkom krizom evrozone, no znatno je iznad gornje preporučene granice u EU od 60 odsto BDP-a i nastaviće da raste zbog nemogućnosti zemlje da generiše rast uz znatno štedljiviji budžet.

Budući da posrnula članica evrozone svim silama nastoji da uveri partnere u Evropskoj uniji i učesnike tržišta obveznica da je sposobna da smanji svoj manjak, ministar ekonomije je takođe poručio da Madrid mora da postigne pravu ravnotežu između dubokih budžetskih rezova i preradikalne štednje.

- Ne provedete li dovoljno prilagođavanja, tržišta će vas kazniti. Isto bi se moglo dogoditi i ako odete predaleko s tim merama
-  upozorio je De Guindos u intervjuu za WSJ.

Španska vlada u petak je objavila da će smanjiti budžet za ostatak ove godine za 27 milijardi evra, što je približno 2,5 odsto BDP-a.

Nezaposlenost opet raste

Špansko ministarstvo rada danas je objavilo da je broj registriovanih nezaposlenih u toj zemlji u martu porastao osmi mesec zaredom, i to za 38.769,  i da je sada bez posla ukupno 4,75 miliona ljudi.

Kompanije u svim sektorima ekonomije otpuštaju radnike kako bi na taj način pokušale da prebrode sve ozbiljniju krizu.

Zvanična stopa nezaposlenosti u toj zemlji, koja se temelji na sveobuhvatnoj analizi koja uključuje registrovane i neregistrovane nezaposlene, u četvrtom tromesečju 2011. godine dostigla je 22,9 odsto i najviša je u 27-članoj Evropskoj uniji.

 Gotovo trećina ukupnog broja nezaposlenih u 17-članoj evrozoni živi u Španiji, pri čemu je bez posla čak polovina Španaca mlađih od 25 godina, najnoviji su podaci evropskog ureda za statistiku Evrostata. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana