Za Nemačku ni jedan utajivač poreza nije siguran

Objavljeno: 03.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

U potrazi za utajivačima poreza Nemačka nije prezala ni od kupovine ilegalnih podataka švajcarskih banaka. Sada Švajcarska želi da nemačke poreske istražitelje izvede pred sud, što u Nemačkoj ne nailazi na oduševljenje. 

Sukob oko nemačkih utajivača poreza koji svoj kapital polažu na tajne račune švajcarskih banaka traje već neko vreme. Prema procenama nemačkih finansijskih uprava na računima u švajcarskoj se nalazi oko 180 milijardi evra koji nikad nisu bili prijavljeni nemačkim poreskim službama. Da bi došle do imena utajivača poreza, nemačke vlasti su posegle za spornim sredstvima. Tako su 2010. nemački poreski istražitelji učestvovalii u kupovini ilegelnog CD-a s podacima preko 1100 nemačkih utajivača poreza s računima pri švajcarskoj banci Credit Suisse.

Za CD je tada neimenovanoj osobi plaćeno 2,5 miliona evra ali se taj iznos, kako tvrde vlasti, "višestruko isplatio" nakon pozivanja utajivača na red. No ono što se isplatilo državi sada bi se moglo obiti o glavu trojici nemačkih poreskih istražitelja. Protv njih je naime Švajcarska ovog vikenda podigla nalog za hapšenjepod "osnovanom sumnjom" u počinjeno krivično delo pružanja pomoći pri ekonomskoj špijunaži i povredu bankarske tajne. Nemačkim državnim službenicima u Nemačkoj doduše ne preti hapšenje ali im se trenutno "ne proporučuje" prelazak švajcarsko-nemačke granice.

Vest o pokretanju naloga za hapšenje je u Nemačkoj odjeknula poput bombe. Posebno se na noge digla socijaldemokratska i zelena opozicija koja ponašanje Švajcarske smatra skandaloznim.

- Kada didktatori i masovne ubice beže iz svojih zemalja oni tada vrlo često svoje bogatstvo odnose u Švajcarsku. Ali Švajcarska ne kriminalizuje njih nego nemačke poreske istražitelje - primjećuje Joachim Poß, potpredsednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba u Bundestagu. On je od saveznog ministra finansija Wolfganga Schäublea (Hriršćansko demokratska unija CDU) zatražio da nemačke službenike uzme u obranu a ne da ponašanje švajcarskih vlasti opisuje kao "legalno".

Najnoviji spor zasigurno neće olakšati mukotrpni proces donošenja nemačko-švajcarskog poreskog sporazuma. Opoziciji, od koje demokršćansko-liberalna vlada Angele Merkel zavisi prilikom glasanja u gornjem domu parlamenta Bundesratu, ovaj sporazum ionako ide previše na ruku švajcarskoj i krupnom kapitalu. Oni smatraju da sporazum, koji je trebalo da stupi na snagu početkom sledeće godine, u sadašnjem obliku štiti poreske utajivače i da je nepravedan prema onima koji pošteno plaćaju svoje poreze bez pritiska vlasti.

Sada je sporazum još udaljeniji jer se, kako je najavio socijaldemokratski ministar finansija savezne pokrajine Baden-Württemberg, Nils Schmid, klima između Švajcarske i Nemačke "trajno pogoršala". Thomas Oppermann, jedan od vodećih socijaldemokratskih političara u Bundestagu, je u sukobu sa švajcarskim vlastima otišao još korak dalje. On je nemačke poreske istražitelje kojima u Švajcarskoj preti hapšenje predložio za visoko nemačko civilno odličje, Savezni krst za zasluge. Poboljšanju švajcarsko-nemačkih poreskih odnosa neće doprineti ni najava ministra finansija savezne pokrajine Severno Porajnje-Vestfalija, Norberta Walter-Borjansa, koji je izjavio da će, ako mu se za to pruži prilika, i dalje kupovati CD-ove s popisima poreskih utajivača.

-Ko društvo zakine za ono što društvu po zakonu pripada čini kazneno delo - zaključuje Walter-Borjans. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana