Kad se spore bankari i država, nagrabuse radnici?

Objavljeno: 03.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Primena novih članova Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji počinje prvog dana jula. Od tada će banke kontrolisati da li su poslodavci uplatili sve doprinose na plate radnicima. Samo klijenti koji imaju izmiren račun s državom moći će da računaju na to da će dobiti platu. 

Ostalima ostaje da sačekaju da gazda ispuni sve obaveze, a zaposleni će moći da raspolaže platom koja je legla na tekući račun. Bez poreza i doprinosa nema para na ruke.

Kada su krajem prošle godine ova izmene usvojene, iz Vlade Srbije je obrazloženo da će se državna kasa i fondovi PIO i zdravstva puniti brže i redovnije. Radnici neće mortati da strepe od jula da će poslodavci izbegavati da im uplate staž. Posebno su bili zadovoljni u Poreskoj upravi Srbije jer smatraju da će uz softver koji su im već obezbedili, bankarima to biti prava pesma, koja će im omogućiti da taj posao rade efikasnije a umesto poreznika. Do početka primene ostalo je još tri meseca, a do tada će još štošta morati da se objasni jer se lako može dogoditi da, kada počne primena ovog propisa, nastane više problema nego što možemo i zamisliti.

– Do sada su ovaj posao kontrolisali fondovi zdravstvenog i penzionog osiguranja plus poreznici, i moram da kažem da je bilo mnogo grešaka. Tek kada su bili pred penzijom, mnogi građani su saznali da im doprinosi nisu uplaćeni – kaže međunarodni konsultant Milan Kovačević.

– Bojim se da će s uvođenjem trećeg igrača u ovu priču – a to su banke – samo biti još više problema i grešaka. Svako u ovom trouglu će očekivati da onaj drugi uradi posao.

U poslovnim bankama nisu nimalo zadovoljni novim zadatkom. Sve banke koje smo pitali kažu da je njihov stav identičan s onim što kaže strukovno udruženje. A sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić nedavno je objasnio da je ubiranje poreza najdržavniji posao i da tim ne treba da se bave privatne kompanije kao što su banke već nadležni državni organi. Dodao je da on nije poveren bankarima ni u jednoj zemlji, te naveo sve bivše republike SFRJ i razvijen zemlje, poput Nemačke, Belgije, Austrije plus Bugarska, Mađarska…

Bankari kažu da će, iako nevoljno, morati da prihvate da rade ovaj posao jer su kazne koje su predviđene izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji visoke. Previđeno je da banka koja isplati platu bez uplaćenog doprinosa mora da plati kaznu u visini od jedne i po sume neplaćenog doprinosa i poreza. Taj novac im se nikako ne izdvaja. Za dodatni posao će morati da angažuju više radnika, što će dovesti do porasta troškova, a to znači da se lako može dogoditi da deo bankarskih usluga od jula poskupi.

Bankarima nije lako, ali nije ni zaposlenima. Oni kojima do jula nisu redovno uplaćivani doprinosi verovatno neće biti ni ubuduće, ali je problem u tome što bi radnici mogli ostati i bez plata jer bankari neće smeti da ih isplate. S druge strane, poslodavci bi ovaj problem mogli rešiti tako što će smanjiti plate da bi doprinose platili na vreme ili će veći broj radnika prijaviti na minimalnu zaradu. Hoće li uz to dobijati i „narukvice”, odnosno novac na ruke van svih poreza i doprinosa, moraće da kontrolišu poreznici – pa neće valjda banakri i to da rade!...

Da li bi bilo bolje da smo otišli po recept u zemlje koje su to uspele da urade efikasno a bez angažovanja banaka? 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana