Evropske banke moraju da se reše zavisnosti od ECB-a

Objavljeno: 02.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Evropski regulator želi da se banke restrukturiraju kako bi se rešile zavsnosti od jeftinih kredita Evropske centralne banke (ECB) i ponovo počele da prikupljaju novac na tržištu.

Evropska dužnička kriza ograničila je mogućnosti mnogih banaka za prikupljanje svežeg kapitala pa im nije preostalo ništa drugo nego da ga pribavljaju na aukcijama ECB-ovih trogodišnjih kredita. Smatra se da su najveće kredite uzele španske i italijanske banke.

Evropska agencija za banke (EBA) želi da banke ponovo stanu na svoje noge pa će im na sastanku upravnog odbora 3. i 4. aprila ponuditi moguća rešenja.

Predsednik EBA-e Andrea Enria kazao je da su mnoge banke spremne 'proaktivno' da se pozabave problematičnom imovinom, promene težište modela poslovanja i postupno smanje zavisnost od ECB-ovih kreditima.

 - EBA raspravlja o mogućim merama koje bi mogle da prate proces smanjivanja zaduženosti i restrukturiranja kako bi tekao uredno i odmereno i omogućio bankama da nastave uredno da kreditiraju realnu ekonomiju - istakao je Enria u dokumentu koji je prošle sedmice predstavljen ministrima finansija članica Evropske unije.

U agenciji žele da banke zamene kratkoročno finansiranje kreditima s dužim rokovima dospeća kako ne bi morale često da izlaze na tržišta. To bi im ujedno pomoglo da se pripreme za temeljnu proveru poslovnih modela koja će biti sprovedena iduće godine.

EBA će ove sedmice pokušati da utvrdi i da li je 31 evropska banka za koju je u prošlogodišnjoj proveri utvrđeno da im nedostaje ukupno 115 milijardi evra kapitala na dobrom putu da prikupi potreban novac do 30. juna.

Sprovođenje planova o dokapitalizaciji uglavnom dobro napreduje iako neki zajmodavci koriste previše optimistične pretpostavke o modusima prikupljanja, ocenjuje Enria.

 - U vrlo malom broju slučajeva EBA nastavlja da sarađuje s vlastima pojedinih zemalja kako bi planovi bili zaključeni a razmatraju se i dodatne mere potpore - kazao je Enria po dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Ako neke banke ne uspeju da prikupiti kapital do kraja juna, čelnik EBA-e predlaže da novi evropski krizni fond, Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM), direktno ubrizga novac u njih. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana