Zašto Portugal radi sve kako treba i svejedno tone?

Objavljeno: 02.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, New York Times

O Portugalu se niti izdaleka ne priča kao o Grčkoj ili Irskoj ili ovih dana Španiji, a razlog je jasan – vlada u Lisabonu se spremo uhvatila ukoštac s deficitom i nacija je prihvatila režim štednje spremije nego bilo gde drugde. Svejedno, dok cene zaduživanja padaju u svim zemljama evrozone, jedino Grčkoj i Portugalu rastu. Zašto?

Priča oko rastućih, sada već dvocifrenih premija na portugalske državne obveznice mogla bi ukratko da se izrazi ovako. Berze veruju vladi u Lisabonu, ali ne veruju Portuglacima. Potpuno suprotno nego što je to slučaj s Grčkom.

Opširnije i tačnije kazano, Portugal je doveden u predbankrotno stanje ne zbog državnih, već zbog privatnih dugova. Dok se u poslednjih desetak godina u Grčkoj preko svojih mogućnosti zaduživala vlada, u Portugalu to je činio privatni sektor, tj. banke. Deficit je u poslednjpj deceniji svake godine iznosio oko 10 posto, što je kumulativno rezultiralo dugom od preko 100 odsto BDP-a, piše New York Times. 

To što se radi o privatnom dugu građana koji su oberučke podsticale banke, mahom španske provenijence, pokazuje se kao otežavajuć okolnost. Naime, kako se pokazuje, vlada može da disciplinuje fiskalnu politiku do mile volje, tržište novca joj svejedno ne veruje. Poznato je iz irskog i španskog slučaja kako privatni dug pre ili kasnije postaje javan. 

Gubitak koji će portugalske banke doživeti u slučaju da građani ne mogu više da otplaćuju kredite (a ekonomski pokazatelji idu u tom seru) postat će javni, što pred socijaldemokratsku vladu Pedra Passosa Coelha stavlja još jedan neizostavni zadatak pored sprovodjenja mera štednje – disciplinovanje banaka. Životni standard moraće da bude vođen primanjima, a ne kreditima bez pokrića ukoliko Lisabon želi da izbegne sudbinu Grčke, nešto za šta pojedini analitičari smatraju da je izvesna perspektiva. Tim gore po Portugal, s obzirom da je Bruxelles bio kategoričan u stavu da je Grčka – s prepolavljanjem duga na teret privatnih investitora i dva izdašna finansijska paketa pomoći - bila jedinstven i vanredan slučaj. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana