Tekst objavljen: 15.09.2018 14:34        


Za domaćice koje imaju malo više slobodnog vremena, septembar je mesec koji predstavlja pogodno vreme za pokretanje malog kućnog biznisa od pravljenja omiljene srpske zimnice, ajvara, budući da se od ovog posla može jako lepo zaraditi.

Zimnica kao biznis: Zarada po tegli ajvara i do 400 rsd

Kako ovo malo crveno bogatstvo decenijama predstavlja neizostavno jelo srpskih trpeza, u septembru se uvek postavlja pitanje šta je isplativije - kupiti ili praviti svoj domaći ajvar? Ove godine je definitivno bolje biti sam svoj majstor i napraviti ajvar po svojoj meri, budući da se cena ovog proizvoda na Bajlonijevoj pijaci kreće od 500 do 700 dinara za teglu od 720 grama, dok je za pravljenje iste u domaćim uslovima potrebno potrošiti svega 240 dinara.

Upravo je ovako Ivana Stanković iz sela Konjino u blizini Leskovca pokrenula svoj biznis, koji je nju i njenu porodicu doveo u Beograd.

- Dugo ovako radimo, već imamo i stalne mušterije koje su sigurne da im prodajemo dobru zimnicu. Koliko novca uložimo, a koliko zaradimo - zavisi od toga koliko je godina dobra za poljoprivredu ili ne, ali ipak dosta ljudi kupuju ajvar, neće svi da peku ruke i da se prže pored šporeta - ispričala je Ivana za "Blic".

Budući da ljudi sve više nemaju vremena za pravljenje domaćih jela već ista najčešće kupuju, ovo je bila savršena prilika da Ivana napravi malu sezonsku zaradu, koja je ipak prerasla u porodični posao, budući da ajvar ne sprema sama.

Pošto se cene ajvara u velikim marketima kreću od 589 dinara pa naviše za teglu od 530 grama, a da je za teglu od 720 grama na pijaci potrebno izdvojiti u proseku 600 dinara, računica je jasna - ipak je pravljenje ajvara u domaćim uslovima gotovo biznis, jer se po tegli koja se kasnije prodaje na pijaci zarađuje i do tri puta više novaca nego što je utrošeno.

Ukoliko se na pijaci pazari 10 kilograma svežih crvenih paprika, čija je prosečna cena 60 dinara, biće potrošeno 600 dinara. Znajući da je za jednu teglu od 720 grama gotovog ajvara potrebno 3 kilograma paprika, od ove kupljene količine dobiće se 2.2 kilograma čistog domaćeg ajvara. Računajući tegle, poklopce, so, ulje i sirće, biće potrebno dodati još oko 280 dinara za prvljenje, što znači da će se u domaćoj radinosti za 880 dinara dobiti preko 2 kilograma čistog ajvara, što je za oko dva puta jeftinije nego kada se kupuje na pijaci. Naravno, još je bolji slučaj ukoliko domaćice poseduju svoje proizvode, te ne moraju trošiti novac na sirovu papriku. Tada je zarada višestruka.

Dok odmori još traju, ljudi hrle na pijace, budući da na tezgama dominiraju crvene paprike, koje se, prema rečima prodavaca, jako dobro prodaju za razliku od tegli domaćeg ajvara, kojih za sada nema mnogo u prodaji.

- Ove nedelje baš malo ljudi kupuje tegle ajvara kao proizvod, već više ljude interesuje da kupe paprike, i to uglavnom 10 kilograma, čisto da naprave malo ovog specijaliteta za sebe, ali ta situacija se menja već sredinom septembra, jer tada ljudi dosta kupuju - kaže jedan od prodavaca na Bajlonijevoj pijaci.

Sudeći po situaciji na Bajlonijevoj pijaci, ovo je pravo vreme da se pokrene mala kućna firma, jer ajvar je neizbežan u toku zime, nema ga toliko u prodaji, a ipak mnogi i ne vole, a i nemaju vremena da ga spremaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaća proizvodnja porodični biznis biznis zimnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana