Tekst objavljen: 29.02.2020 11:00        


Kompanija Ziđin objavila je Idejno rešenje za projekat povećanja kapaciteta topionice bakra u okviru kompleksa Serbia Zijin Bor Copper d.o.o. Bor. Ziđin Majning, navedeno je u rešenju koje je objavio Grad Bor na svom sajtu, planira da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakara na 150.000 tona godišnje sa mogućnošću daljeg proširenja kapaciteta na 200.000 t/god.

Ziđin povećava kapacitete u Boru

Delovi postrojenja će odmah biti projektovani tako da zadovolji potrebe kapaciteta od 200.000 t/god, dok će u ostalim delovima postrojenja biti ostavljen neophodan prostor za dalje proširenje kapaciteta u
budućnosti.

Trenutna rekonstrukcija će uključiti pored povećanja kapaciteta proizvodnje topionice, unapređenje zastarele opreme, kao i stepena zaštite životne sredine.

Topionica trenutno ima proizvodni kapacitet od 80 000t katodnog bakra godišnje, a ulazni kapacitet prerade koncentrata je 400.000 t/god. Trenutno se prerađuje 360.000 t koncentrata i proizvodi oko 70.000 t katodnog bakra.

Predviđena je i gradnja novih pogona elektrolize i sumporne kiseline, kao i rekonstrukcija svih proizvodnih i pomoćnih objekata, od transporta koncentrata bakra do postrojenja za preradu i proizvodnje katodnog bakra.

Projekat je podeljen u sistem pripreme sirovina, sistem topljenja, sistem elektrolize, sistem proizvodnje kiseline iz otpadnih gasova, flotaciju šljake, usluyyne sisteme i transportne i informacione sisteme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Planirana je i rekonstrukcija pogona za pripremu šaryye, izgradnja novog sistema za parno sušenje kapaciteta 82 t/h koji će biti smešten južno od postojećeg sistema za parno sušenje, rekonstrukcija glavnog objekta topionice, zamena dva postojeća konvertora koji nisu u funkciji sa dva nova konvertora većeg kapaciteta sa sistemom za hlađenje gasova pomoću kotla utilizatora i otprašivanja u elektrostatičkom filteru.

U planu je da se i u postrojenju za anodnu rafinaciju izgrade dve nove peći sa odgovarajućim sistemom za gasove i instalira novi vodom hlađeni livni točak umesto postojećih, rekonstrukcija prostora za sporo hlađenje šljake i izgradnja novog sistema za prečišćavanje otpadnih gasova konvertora.

Predviđena je i gradnja novog sistema za odvođenje fugitivnih gasova i uređaj za odsumporavanje, fabrika sumporne kiseline, postrojenje za tretman otpadne vode, kao i novi pogon elektrolize.

Idejnim rešenjem predviđena je izgradnja novog postrojenja za flotaciju šljake, laboratorije i izgadnja nove trafo stanice.

Poslednju značajniju rekonstrukciju izveli su 2015. SNC Lavalin i Outotec.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žiđin rudnik u boru topionica bor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana