Tekst objavljen: 28.06.2016 12:00        


Kao direktna posledica odluke referenduma u Velikoj Britaniji, uprethodna dva dana, zbog jačanja dolara u odnosu na evro, javni dug Srbije porastao je za 228 miliona evra, prenosi dnevni list Danas.

Zbog Brexita javni dug Srbije uvećan za 228 mil evra

Po navodima tog lista, dolarski dug Srbije na dan britanskog referenduma, 23. juna, vredeo je 8,04 milijarde evra, a bi po današnjem kursu iznosi 8,232 milijarde evra.To povećanje ne znači da će Srbija morati da plati iznos za koji je dug uvećan, jer su posle Brexita devizna tržišta postala vrlo nestabilna, a dolar je, nakon vrlo oštrog skoka, već počeo polako da opada.

Velika izloženost dolaru

Nenad Gujaničić iz Wisebrokera kaže za Danas da je izloženost Srbije prema dolaru “prilično velika usled prodaje nekoliko serija evroobveznica na inostranom tržištu, a sve te emisije bile su denominovane u ovoj valuti”.

“Na stranu visina prinosa koju plaćamo na ovo zaduživanje, svako jačanje dolara značajno povećava naš javni dug u apsolutnom iznosu. Ali to je rizik koji smo preuzeli kada smo rešili da se zadužimo u dolarima, jer su nominalno posmatrano, prinosi tada bili znatno niži u ovoj valuti nego na emisiju u evrima”, podseća Gujaničić.

Kretanje dolara nepredvidivo

Po rečima Ivana Nikolića iz Ekonomskog instituta, za sada ipak nema vidljivog uticaja Brexita na ekonomiju Srbije.

“Ta kolebanja s kursom dolara traju ne samo mesecima, već godinama, tako da i ovo jačanje dolara ne znači da će se postignuta vrednost trajnije zadržati i da dolar neće ponovo oslabiti. Ali, ako bi dolar nastavio da jača, to onda ne bi bilo dobro jer bi nam javni dug zbog toga bio relativno veći”, rekao je Nikolić za Danas.

On je dodao da je ekonomija Srbije daleko više vezana za zemlje evrozone, poput Nemačke i Italije, tako da ne bi trebalo da trpi jače posledice izlaska Velike Britanije iz EU jer ona nije ni bila u evrozoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni dug javni dug srbije porast javnog duga Bregzit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana