Tekst objavljen: 24.04.2017 9:45        


NJUJORK/LONDON, 24. aprila (Tanjug) - Cene nafte su danas porasle prvi put u šest dana, nakon što je komitet Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) podržao produženje dogovora o smanjenju proizvodnje tog energenta i pošto su se i druga tržišta sirovina oporavila posle prve runde predsedničkih izbora u Francuskoj. Cene naftnih fjučersa u NJujorku su porasle čak 0,9 odsto, posle prošlonedeljnog pada od 6,7 odsto.

Zaustavljen višednevni pad cena nafte

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu poskupela je čak 46 centi na 50,08 dolara za barel na robnoj berzi u NJujorku, dok se na Londonskoj berzi kretala oko 50,01 dolar. Ukupan obim trgovanja bio je za 22 odsto iznad 100-dnevng proseka. Cena WTI nafte je u petak iznosila 49,62 dolara, što je bio najniži nivo od 29. marta. Severnomorska nafta "brent" za isporuku u junu poskupela je danas za čak 50 centi na 52,46 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

"Šestomesecno produženje dogovora o smanjenju proizvodnje nafte je neophodno", saopštio je komitet OPEK-a.

Svetska tržišta akcija i evro su danas ojačali, nakon što su rezultati ankete agencije Ipsos pokazali da će nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Cene nafte su nedavno pale ispod 50 dolara za barel usled zabrinutosti da će rastuća proizvodnja u SAD neutralisati napore OPEK-a da smanji prekomernu globalnu ponudu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana