Tekst objavljen: 15.11.2015 16:05        


Povoljan kredit za početak biznisa preduzetnici mogu da dobiju samo od Fonda za razvoj. Banke osim viših kamatnih stopa, insistiraju na kreditnoj istoriji, koju preduzeća u osnivanju ne poseduju.

Započinjanje biznisa - Kako do početnog kapitala?

Preduzetnicima u Srbiji nije lako, jer ih za započinjanje biznisa država ne oslobađa ni jednog nameta. Banke, osim jedne koja nudi kredite sa kamatom od 26 odsto, nisu voljne da daju novac startup firmama jer insistiraju na kreditnoj istoriji, koju preduzeća u osnivanju nemaju.

Najpovoljniji uslovi kod Fonda za razvoj
Fond za razvojnudi povoljne kamate i duže rokove otplate. Program standardnog seta usluga kod Fonda za razvoj obuhvata informacije o započinjanju biznisa, obuke i konsalting usluge izrade poslovnog plana, kao i promociju preduzetništva.

Osim Fonda, Nacionalna služba za zapošljavanjenudi razne subvencije. NSZ dodeljuje 160.000 dinara za samozapošljavanje, koje dobijate ako prođete komplikovanu proceduru, koja ne garantuje dobijanje sredstava.

Poslovne banke nude različite vrste kredita privredi, a visina kamate zavisi od vrste kredita i kreditne istorije firme. Kamate na kredite kreću se od 5 do 10 odsto na kredite u evrima i od 15 do 18 odsto na dinarske kredite. Na koje povlastice startup-ovi mogu da računaju.

Krediti za startup u poljoprivredi Fonda za razvoj
– za preduzetnike u iznosu od 300.000 do 1,5 miliona dinara – na pet godina sa kamatom od dva do tri odsto i sa grejs periodom od godinu dana
– za pravna lica od 500.000 do tri miliona dinara – na pet godina sa kamatom od dva do tri odsto i sa grejs periodom od godinu dana.

Krediti za startup za preduzetnika Fonda za razvoj
– za investiciono ulaganje od 300.000 do 1,5 miliona dinara
– rok otplate do pet godina, grejs period od godinu dana i kamata od dva odsto
– za trajna obrtna sredstva od 300.000 do milion dinara
– rok otplate do tri godine, grejs period od godinu dana i kamata od dva odsto.* (osim za igre na sreću, promet nafte i delatnosti koje su zabranjene domaćim zakonima)

Konkurs „Pokreni se za posao“ Fonda za razvoj
– Konkurs za 7. ciklus programa „Pokreni se za posao“ otvoren je od 15. oktobra 2015. do 29. februara 2016. godine. Osobama sa dobrom poslovnom idejom programom se obezbeđuju bespovratna sredstva do 240.000 dinara u vidu opreme neophodne za pokretanje ili unapređenje preduzetničke delatnosti.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
– kredit za kupovinu opreme i izradu inovativnih projekata za startap firme u oblasti informaciono komunikacione tehnologije (IKT)
– za preduzetnike od 300.000 do 1,5 miliona dinara, a za pravna lica od 500.000 do tri miliona dinara
– rok otplate do četiri godine, grejs period do godinu dana i kamata jedan odsto.

Subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje
– Subvencija nezaposlenim licima od 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom za započinjanje sopstvenog posla, na osnovu javnog poziva. Uslov je da ste na birou najmanje mesec dana i da ste završili obuku za zapošljavanje, kao i da se nakon uzimanja novca tim poslom bavite najmanje godinu dana.
– Savetodavne usluge o otpočinjanju samostalne delatnosti i dvodnevna obuka „Put do uspešnog preduzetnika“.

Bankarski krediti
Iako su pojedine komercijalne banke do pre nekoliko godina odobravale neke povoljnosti za startup-ove, poslednjih godina početnici u biznisu na njih ne mogu da računaju jer banke uglavnom postavljaju uslov da firma mora da postoji najmanje dve godine. Pojedine banke koje ipak nude kratkoročne kredite do 10.000 evra početnicima u biznisu to rade uz kamatu od 26 odsto, pa je pitanje ko se sme usuditi da ih uzme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ko ima pravo na startup kredit?
- Preduzetnici i pravna lica koja su osnovana najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva;
- Lice koje nikad ranije nije bilo vlasnik firme, niti je bio obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti;
- Osoba protiv koje se ne vodi istražni ili krivični postupak i koja nije osuđivana za krivična dela do 60 godina starosti;
- Krediti se odobravaju za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i kupovinu poslovnog prostora, za kupovinu proizvodnih pogona, opreme ili trajnih obrtnih sredstava;

1 komentar

  1. User image
    jovan 12.01.2017 14:08

    hteo bih da kupim zemljiste i da na njemu podignem montazni objekat i da otvorim igraonicu za decije rodjendane Da li je moguce da se za to dobije pocetni kapital kredit hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
startup kredit za biznis pokretanje posla banke fond za razvoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana