Tekst objavljen: 10.11.2015 13:57        


Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se iz skupštinske procedure povuče Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu i napravi potpuno novi predlog.  

Zakon o poljoprivrednom zemljištu povući iz procedure

Na današnjem sastanku Predsedništva LSV, u 18 časova, biće doneta odluka kada će biti podnet zvaničan zahtev za povlačenjem iz procedure Predloga izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, rekao je na konferenciji za novinare lider LSV Nenad Ccanak.

"Tema poljoprivrednog zemljišta postaje sve bitnija kako se bliže izbori o čemu svedoči i podatak da se pojavljuje sve više onih koji se predstavljaju kao zaštitnici poljoprivrednika", istakao je on.

Čanak je podsetio da je LSV još 2011 . godine govorila da se poljoprivrednici ne smeju lagati i zaustavljati na putu prema Beogradu kako bi pred Vladom Srbije izneli svoje stavove.

On je pozvao sve one koji žele da spreče usvajanje izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu da se pridruže LSV jer to je izuzetno značajno pitanje.

"Ako ostanemo bez zemljišta kao što smo ostali bez nafte pod nama i neba nad nama, pa gde ćemo onda živeti", upitao je Čanak i zatražio da se uvođe "lovostaj na paore u Vojvodini" aludirajući na njegov raniji predlog uvođenja lovostaja na afričku grlicu, koji je u početku naišao na podsmeh, a koji je kasnije, kako je rekao, zatražila i EU.

Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški, koji je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, rekao je da je tokom javne rasprave o Predlogu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu na teritoriji Vojvodine održan samo jedna skup, iako se većina zemljišta nalazi u Pokrajini i njene poljoprivrednike najviše dotiče ta izmena zakona.

I pored brojnih primedbi, Vlada Srbije je usvojila predložene izmene i prosledila ih skupštini na usvajanje, istakao je on.

Prema njegovim rečima, izmenama zakona vlada omogućava da prvenstvo zakupa zemljišta imaju pravna lica i to do 30 odsto državnog zemljišta u svim opštinama.

"Na ovaj način individualna poljoprivredna domaćinstva su potpuno onemogućena da učestvuju u kupovini državnog zemljišta iako je ogroman broj njih isključivo obrađivao zemljište zakupljeno od države, pa se postavlja pitanje šta će ti ljudi raditi", ukazao je Bogaroški.

Predloženim izmenama zakona, dodao je on, predviđeno je da određeni deo zemljišta bude namenjen domaćim proizvođačima, ali ona neće imati šta da zakupe jer će pravna lica pre toga pokupovati svu kvalitetnu zemlju, pa će za individualna domaćinstva ostati samo utrine.

Bogaroški je ukazao da se približavamo 1. septembru 2017. kada će na osnovu potpisanog ŠP-a Srbija morati stranim državljanima omogućiti kupovinu zemljišta po istim uslovima po kojima to mogu uraditi i njeni građani.

"Evropa traži da prodaja zemljišta bude po istim uslovima za domaće i strane državljane, ali ih ne propisuje već ostavlja državama da same to urede", rekao je Bogaroški i upitao zašto i mi ne bi uradili ono što je urađeno u Slovačkoj.

U Slovačkoj je donet propis da svi mogu da kupe zemlju, ali svi imaju uslov da najmanje 10 godina žive u toj zemlji, istakao je Bogaroški, dodajući da je očekivao da će se Predlog izmena i dopuna zakona upravo baviti uređenjem uslova prodaje zemljišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivrednici poljoprivreda izmene i dopune zakona Novi zakon prodaja zemljišta poljoprivredno zemljište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana