Tekst objavljen: 29.05.2015 10:09        


Slovenačka vlada je danas usvojila predlog zakona kojim se uspostavlja model isplate stare devizne štednje štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kako je naloženo presudom Evropskog suda za ljudska prava. 

Zakon o isplati eks YU štediša Ljubljanske banke

Zakon donosi kriterijume na osnovu kojih će biti utvrđena potraživanja i obračunate kamatne stope, izjavila je posle sednice vlade državni sekretar Ministarstva finansija Irena Sodin, prenela je agencija STA.

Nakon što zakon usvoji slovenački parlament, podnosioci zahteva za isplatu stare devizne štednje moći će da prijave svoja potraživanja počev od decembra ove godine do kraja 2017. Fond za sukcesiju odlučivaće o zahtevima, koje će moći da podnesu vlasnici depozita i njihovi naslednici.

Evropski sud za ljudska prava odlučio je 16. jula 2014. da Slovenija mora da usvoji plan za otplatu štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Sarajevu i Zagrebu u roku od godinu dana.

Prema raspoloživim podacima, ukupni neizmireni depoziti ugašenih filijala Ljubljanske banke u Zagrebu i Sarajevu na dan 31. decembra 1991. iznosili su oko 257 miliona evra. Sodin je objasnila da se procenjuje da će, zajedno sa kamatama, cifra koju će Slovenija morati da isplati iznositi 385 miliona evra, a pretvaranje valuta u evro biće obavljeno prema kursu iz 1. januara 1999.

Slovenija očekuje da će sa isplatama za oko 300.000 štediša početi naredne godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
isplata stare devizne štednje štediše ljubljanske banke ljubljanska banka slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana