Tekst objavljen: 25.12.2018 14:06        


Pritiznuo mraz u Srbiji, a i toplane pritiskaju svoje nadređene u lokalnim samoupravama. Iz mnogobrojnih elektrana koje zagrevaju domaćinstva i privredu ovih dana stižu zahtevi za poskupljenje centralnog grejanja. Nove, više cene zatražene su u Zrenjaninu i Novom Pazaru, ali su zahtevi naišli na "crveno svetlo" lokalnih skupština.

Zahtevi za skuplje grejanje: Ispod jelke vreli računi

Poskupljenju se nadaju i u kraljevačkoj i užičkoj toplani. Rast cena gasa i mazuta, koji navode kao opravdanje za svoje zahteve, po svemu sudeći zaobišao je novosadsku elektranu. U ovom gradu, radijatori su ove godine topli uz povoljnije cene.

Predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović kaže da su zahtevi za poskupljenje grejanja potpuno opravdani zbog rasta cena energenata.

- Gas je od početka godine poskupeo za 25 odsto, a mazut za 28 odsto - rekao je Stojanović. - S obzirom na to da energenti u ukupnim troškovima proizvodnje toplotne energije učestvuju sa više od 50 odsto, realni su zahtevi za promenu cena koji stižu iz gradskih toplana.

NOVI PAZAR

- "Gradska toplana" u ovom gradu je zatražila od Gradskog veća i Gradske skupštine da odobre poskupljenje grejanja stambenog prostora sa 102 na 112 dinara po kvadratnom metru. Kao glavni argument za poskupljenje grejanja menadžment "Gradske toplane" je naveo to što je od početka godine mazut poskupeo za 22 odsto, a da će nova cena grejanja biti povećana za 9,8 odsto. Gradsko veće je odobrilo povećanje na 109 dinara po kvadratnom metru. Konačnu reč, međutim, dali su odbornici, koji su juče na sednici Gradske skupštine odbili zahtev za povećanje cena.

ZRENJANIN

- Direktor ovdašnjeg JKP "Gradska toplana" Ilija Svilar ističe da se cena toplotne energije usklađuje s promenom cene prirodnog gasa. Zbog poskupljenja gasa, koji koristi toplana u gradu na Begeju, još jesenas je tražena korekcija cene grejanja, ali lokalna samouprava nije dala saglasnost na poskupljenje.

Ovde, cena nije menjana tri godine, a korisnici sistema daljinskog grejanja, kojih ima oko 8.000, već dugo negoduju zbog kvaliteta grejanja i cene. Tvrde da je Zrenjanin, bez opravdanog razloga i zbog monopolskog ponašanja gradskih energetičara, među najskupljim gradovima u Srbiji.

U JKP to demantuju, iznoseći da je prosečna cena grejanja u Zrenjaninu 84,69 dinara po kvadratnom metru bez PDV-a, što je znatno ispod cene u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi i još 16 gradova.



NOVI SAD

- Prema "cenovniku" koji se primenjuje od 1. novembra ove godine, grejanje je u Novom Sadu jeftinije za 4,79 odsto u odnosu na prošlu grejnu sezonu, dok će cena tople potrošne vode biti snižena za 6,97 procenata.

- Stručno, ekonomično i efikasno poslovanje omogućilo je da predložimo smanjenje cene usluge - izjavio je direktor JKP "Novosadska toplana" Dobrosav Arsović uoči početka nove sezone, naglasivši da je to jedina toplana u Srbiji koja je pojeftinila grejanje.

Tako od novembarskih računa stambeni korisnici plaćaju grejanje 84,6 dinara po kvadratnom metru (bez PDV-a) umesto dosadašnjih 88,86 dinara. Cena za poslovne potrošače je 4,9 dinara po kilovat-satu za utrošenu energiju i 221,7 dinara za instalisanu snagu, a cena tople potrošne vode je 210,2 dinara po kubnom metru.

JAGODINA

- Cena centralnog grejanja u Jagodini nije menjana od početka grejne sezone 2015. i iznosi 96,62 dinara po kvadratnom metru. Pošto su cene gasa mirovale, direktorka "Gradske toplane" Nadežda Marković Purić kaže da je mirovala i cena grejanja.
NEMA PROMENA U BEOGRADU

Beograd ne planira da povećava cene centralnog grejanja. U "Beogradskim elektranama" kažu da se cena grejanja nije menjala od 2015. godine, niti planiraju da koriguju svoje cenovnike.

- Politikom štednje na ostalim pozicijama troškova u velikoj meri smo omogućili da do porasta cene grejanja ne dođe - kažu u "Beoelektranama". - Zagrevanje stambenog prostora po kvadratu godišnje košta 1.302 dinara, bez PDV. Za potrošače koji plaćaju po potrošnji, fiksni deo je 3.240 dinara po kilovatu godišnje, a varijabilni 6,88 dinara po utrošenom kilovat-satu, bez PDV.

- Međutim, početkom prošle grejne sezone došlo je do poskupljenja gasa, pa ćemo videti da li ćemo da korigujemo cene grejanja - izjavila je Purićeva za "Novosti".

KRALjEVO

- Ako odbornici Skupštine grada krajem januara 2019. usvoje predlog NO JEP "Toplane", grejanja u Kraljevu poskupeće za 15 odsto. To znači da će umesto 80 dinara po kvadratu stambenog prostora cena grejanja bez PDV-a po kvadratu iznositi 92 dinara, dok će cena grejanja poslovnog prostora sa 200 poskupeti na 230 dinara po kvadratu, bez PDV-a.

Ova prošlonedeljna odluka Nadzornog odbora "Toplane" svakako neće obradovati Kraljevčane koji koriste usluge ovog preduzeća, a takvih je ukupno 9.000, računajući vlasnike i stambenog i poslovnog postora.- Posle pojeftinjenja naših usluga krajem 2016. godine, sada smo primorani da zbog poskupljenja energenata na tržištu i mi povećamo cenu grejanja. Poskupljenje nikada nije popularno, ali takve su okolnosti i malo toga zavisi od nas. Novi cenovnik primenjivaće se kada bude usvojen na zasedanju gradske skupštine - kaže Dragan Arsenijević, direktor kraljevačke "Toplane".

- Nemamo dugova prema dobavljačima, a zahvaljujući visokom procentu naplate naših potraživanja za ovu grejnu sezonu smo avansno obezbedili dovoljnu količinu i prirodnog gasa i mazuta.

UŽICE

- JKP "Gradska toplana" je lokalnom Gradskom veću dostavilo predlog za povećenje cene grejanja koji će, ako bude usvojen, biti primenjivan od 1. januara sledeće godine. Tako će od Nove godine domaćinstva plaćati 99,77 dinara po kvadratnom metru umesto 90,7 dinara. Za privredu, nova cena će iznositi 124,71 umesto 113,28 dinara sa PDV-om.

- Predlog jeste nepopularan, ali mi smo dužni da plan poslovanja pravimo na ekonomskoj osnovi, bez gomilanja gubitaka. Lokalna samouprava ipak daje poslednju reč. Tako je odlučeno da se ne ide sa punom ekonomskom cenom, već da se razlika do ekonomske cene nadoknadi iz razdela za investicije. Cena će, dakle, biti ispod ekonomske, ali će investicije u toplovod biti smanjene - objasnio je Zoran Šibalić, direktor užičke toplane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

POSKUPLJENJE BEZ NAJAVE

Promenljivi deo novembarskih računa povećan je za 64 pare po kilovat-satu, pa je deo cene sa 5,4 dinara po kilovat-satu povećan na 6,04 dinara. Očekujemo, međutim, da u januari padnu cene energenata, pa ćemo tako i mi korigovati ovu stavku - navodi Predrag Milačić, direktor niškog preduzeća "Gradska toplana".

Promenljivi deo računa za centralno grejanje zavisi od cene energenata, pa tako niška toplana može da menja cenu ukoliko energent poskupi za više od tri odsto i bez saglasnosti Grada. Toplana nije obavestila svoje korisnike o poskupljenju, a direktor Milačić kaže da potrošači nisu obavešteni jer je to samo usklađivanje cene toplotne energije sa cenom energenata.

3 komentara

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 25.12.2018 21:45

    Vlast koja koristi naplatu toplotne energije u celoj Srbiji za finansiranje lokalnih samouprava i političkih partija , krije dasu CENOVNICI SVIH TOPLANA falsifikovani i da se tako krije da građani plaćajući grejanje sa 12 AKONTACIONIH UPLATA ustvari kupuju dvostruko veću količinu kwh nego što se godišnje isporuči po m2 stanbene površine.To se prikriva tako što nema prikaza očitanih stanja kalorimetra za ceo objekat, nema podatka o ukupnoj stanbenoj površini korisnika i ne prikazuje se OBRAČUN na kraju grejnog perioda. Mada u Beogradu toplane greju već oko 60 god a kalorimetri su ugrađeni pre 13 god još uvek se odlaže ispravna naplata a građani ne shvataju da treba sami da očitaju stanja kalorimetra u utvrde šta je njihova stvarna obaveza. Od ugradnje kalorimetra u leto 2005 god snimao sam stanja mesečna i dodišnja i izračunao PROSEČNU količinu kwh koja se isporučuje po m2 UKUPNE ZAGREVANE POVRŠINE U OBJEKTU od 90,9938 kwh/m2 god , kao i prosečnu količinu po m2 stanbene površine (koja je veća 97,4866 kwh/m2 stana god jer se greje i hodnik i dr).Ispravna cena sa kojom se određuje iznos akontacije za objekte građene po JUS standardima namenjene za daljisko grejanje dobija se množenjem 90,9938 kwh/m2 god x prodajna cena 7,57 din/kwh(za Beograd)= 688,823 din/m2 god i ona je upola manja od sadašnje 1432,71 din/m2 god, koja se sada fakturiše od strane Infostana. Sa cenom 688,823 din/m2 god množe se sve površine koje imaju grejna tela , a dobijeni iznos se deli sa UKUPNOM STANBENOM POVRŠINOM i tako se dobija nešto veći iznos( ~ 7,16% u našem slučaju) pa bi iznosio 738,14 din/m2 god. Ova dobijena količina od 97,4866 kwh/m2 god je ISKUSTVENA KOLIČINA kwh koja se koristi za ispravnu akontaciju delenjem sa 12 mes. Daje 8,1239 kwh/m2 mes x 7,57 din/kwh=61,4977 din/m2 mes , pa za stan od 60 m2 akontacija je x60=3689,87 din koja se fakturiše 11 meseci a sa OBRAČUNOM na osnovu stvarno isporučenim kwh (merenim kalorimetrom) na kraju grejnog perioda utvrđuje se da li smo više ili manje kupili kwh.To je način ispravnog fakturisanja grejanja kada se akontaciono kupuje energija. Ako se naplata vrši po STVARNOM UTROŠKU tada se na osnovu očitanih stanja kalorimetra od Oktobra do Maja sa 7 uplata plati svakog mesesca samo isporučene količine kwh/m2 stana x prodajna cena za kwh od 7,57 din/kwh bez plaćanja tokom cele godine instalisanu snagu jer je to plaćeno prilikom priključenja objekta na toplovodnu mrežu a platio je te troškove INVESTITOR koji je gradio objekat.
    Zašto je uvedeno plaćanje „PO UTROŠKU“ sa dve cene? Ako pogledamo cenovnik Beogradskih toplana koja naplaćuje sa 1432,71 din/m2 god (ta cena je dvostruko veća od ISKUSTVENE jer je formirana sa dvostruko većim količinama kwh od iskustvene. Kako se ove količine ne mogu naplatiti jer nisu ni isporučene a da bi se zadržao nivo naplate kao i paušalno (bez OBRAČUNA) uvedena je ova druga cena nezakonito i to je prevara korisnika koju štiti Vlada donošenjem UREDBE O cenama toplotne energije gde se uvodi fiksni deo a to je ustvari drugi porez na imovinu stana koji je već bio ugrađen u paušalnu naplatu (bez prikaza obračuna).
    Mada je u periodu od 31.Oktobra 2002 postojala ispravna cena u cenovniku Sl list br. 23/2002 pa sve do broja 34/2010 u delu PO MERILU KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE (za instalisanu snagu dve cene 307,22 din/m2 god podeljeno sa 3,34 din/kwh = 91,9820 kwh/m2 stana ali se nije primenjivala a druga 2317,69 din/kw god podeljeno sa 3,34 din/kwh =663,979 kwh/m2 stana su ISKUSTVENE KOLIČINE KWH SA KOJIMA SU FORMIRANE ISPRAVNE CENE za naplatu kada u objektu nije ugrađen kalorimetar. Ako ukucate Odluka o cenama toplotne energije beogradske elektrane dobiće te pored ove u PDF i pogledajte ispravnu odluku od br.1/2002 koja nije postavljena nikada na sajtu sl lista a li je data sada Odluka o cenama toplotne energije -WEB PROPISI INFOTEK 8ovu pažljivo proučite a daću komentar ako mi dozvolite.

  2. User image
    Ing Zoran Vukov 26.12.2018 17:30

    Preuzimanjem vlasti 5 Oktobra nije se izvršila LUSTRACIJA već su prethodni kadrovi obstruirali reforme koje je nova vlast koja je dobila izbore želela da sprovede u naplati komunalnih usluga. Uvidom u Sl. listove (koji nisu postavljeni na sajtu sl lista grada beograda br 22/2000 god u kome je doneta ODLUKA O CENAMA TOPLOTNE ENERGIJE, ali u ČL 3 i dalje su falsifikovani iznosi sa kojim se korisnici stanbenog prostora zadužuju. Data je cena PREMA zag. pov. 6 din/m2 mes. sa kojom korisnik godišnje x 12 plaća 72 din/m2 god i tako kupuje sa cenom 0,19 din/kwh=378,9473 kwh/m2 stana. koju koristi Infostan i koja je više od 4 puta veća od ispravne. U Sledećem cenovniku u br. 16/2001 Infostan koristi cenu 10 din/m2 mes sa kojom godišnje korisnik plaća 120 din/m2 god. podeljeno sa cenom 0,28 din/kwh =428,5714 kwh/m2 god kupuje (takođe višestruko više od iskustvene). U Sl listu br 1/2002 Objavljena je nova ODLUKA O CENAMA TOPLOTNE ENERGIJE (koji ĆU komentarisati) a cena koju infostan koristi je 15 din/m2 mes x 12=180 din/m2 god sa kojom korisnik kupuje sa cenom 0,42 din/kwh 428,5714 kwh/m2 stana god (višestruko više od ispravne)U sledećem cenovniku u broju 23/2002 od 31 OKTOBRA zadržana je dvojna cena od 20 din/m2 mes sa kojom korisnik kupuje godišnje x12=241 din/m2 god i cenom 0,70 din/kwh =342,8571 kwh/m2 god (takođe više od iskustvene) ali u zaglavlju PO MERILU KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE za INSTALISANU SNAGU data je prvi put ispravna cena od 64 din/m2 godišnje sa kojom se godišnje kupuje 64 : o,70 din/kwh 91,4285 kwh/m2 god I KOJA JE SAČINJENA SA ISKUSTVENOM KOLIČINOM kwh koja se godišnje isporučuje po m2 zagrevane površine objekta . ZNAČI DA JE PREMIJER IZNUDIO PRITISKOM DA SE NAČINI ISPRAVNA CENA U CENOVNIKU (ali ni ona nije primenjena u praksi već je korišćena 20 din/m2 mes sa kojom je korisnik plaćao 240 din/m2 god podeljeno da 64 din/m2 god=3,75 grejnih sezona godišnje. Očigledno je da su snage prethodnog režima obstruirale REFORMU u naplati koja se 12 Marta završila atentatom i ubistvom premijera kako bi se zadržalo nezakonito fakturisanje daljinskog grejanja , kojim se ostvarivala enormna dobit a koja ni danas nije jasna korisnicima . Tako je izbegnut OBRAČUN između kupljenih i isporučenih kwh (što su toplane i Vlast znale a korisnici to neznaju ni danas jer su potstanice zaključane u zgradama od strane Beogradskih elektrana kako korisnici ne bi saznali za ovu prevaru.
    ŠTA JE KLJUČNO DA SE SHVATI u ODLUCI O CEMAMA TOPLOTNE ENERGIJE? u čl. 11 data je formula za obračun naknade za isporučenu toplotnu energiju za probno grejanje. NPG = Q X CX D/ BDGS. gde je.
    NPG/ din - naknada za probno grejanje.
    Q (kw) - instalisana snaga u objektu;
    C (din/kw god- godišnja cena toplotne energije ;
    D - broj dana trajanja probnog grejanja ;
    BDGS - broj dana u grejnoj sezoni ovo je važno : ako je broj dana trajanja probnog grejanja jednak broju dana grejne sezone tada se to krati pa imamo da je cena cele sezone data NPG = Q instalisana snaga u objektu x C (godišnja cena toplotne energije. Kolika je instalisana snaga objekta ili stana? Po JUS standardima instalisana snaga grejnih tela (radijatira i cevi) su određena da se postavljaju 50 W/m3 . Ako to prevedemo na stanbenu površinu jer je visina stanbene površine 2,6 m + podna plaoča od ~ 0.17 m imamo 2,77 m2 visinu . znači 1 m2 površine ima 2,77 m3 zapremine tako 2,77 x 50 w=138,5 w ili 0,1385 kwh . Da je to tačno može se proveriti ako izvršimo delenje cena [din/m2 god] sa cenom [din/kw god]u cenovnicima u kolonama za instalisanu snagu. primer u cenovniku u br.27/2005 imamo 112,22 din/m2 god podeljeno sa 810,10 din/kw god =0,13852 kw/m2. Tako stan od 60 m2 x 0,138526 kwh/m2 ima instalisanu snagu od 8,3115 kwh, i sa njom bi platio x 810,10 din/kw god=6.733,199 dingod a sa drugom cemom 60 m2 x 112,22 din/m2 god=6.733,20 din/god ZNAČI ISTO .Svaka cena u zaglavlju po merilu količine toplotne energije se pojedinačno koristi , ne koristi se sa dve cene I TO JE KLJUČNO . Tako i u Odluci iza formule stoji "ILI PREMA MERILU KOLIČINE TOPLOTE UKOLIKO JE ISTO UGRAĐENO ( misli se ma kalorimetar koji meri isporučenu količinu toplotne energije. Jas je da se naplata obavljala sa dvojmnom cenom sa kojom se korisnici celo vreme zaduživali sve do 23 septembra sa 3,75 grejnih sezona godišnje.
    ni ZA dobija se [

  3. User image
    Ing Zoran Vukov 14.09.2022 16:13

    Podatke o plaćenim i isporučenim kwh koje toplane kriju od korisnika neispravnim prikazima računa od strane infostanadaću u ovom komentaru.
    Toplane ne mogu da opravdaju, da su za sve godine od kada posluju (više od 60 god) da se naplata odvijala nezakonito sa nezakonitim (falsifikovanim ) cenoivnicima , sa kojim su naplaćivali (bez prikaza očitanih stanja kalorimetra postavljenih u leto 2005 god u potstanice u Beogradu) višestruko više kwh nego što se prosečno isporučuje (kao ISKUSTVENA KOLIČINA [kwh/m2 god] po ukupno zagrevanom prostoru u zgradi od 90 – 92 kwh/m2 god) već je naplaćivano čak i 3,75 puta više kwh t.j. sezona.
    Kako posedujem validnu dokumentaciju (snimci stanja kalorimetra od 2005 god sa datumom snimka o isporučenim kwh objektu) a i količine kwh koji su isporučivani po m2 stanbenog prostora (za plaćanje) kao i količine kwh koji su akontaciono kupljeni godišnje po m2 stanbenog prostora. Kako toplana ove podatke krije od korisnika i sada, izneću po godinama od kada je prvi put (pod pritiskom Premijera Zorana Đinđića) uneto u cenovnik ispravne cene PO MERILU KOLIČINE TOPLOTNE ENERGIJE , 31.Oktobra 2002 god. u Službenom listu grada Beograda br.23/2002 god. a koji nije postavljen na sajtu Sl. lista pa ga niko nije ni video.
    U 2003/04 grejnoj sezoni kupljeno je akontaciono 345,2239 kwh/m2 stana dok je po ispravnoj ceni od 64,00 din/m2 god trebalo fakturisati 98,0821 kwh/m2 stana god (pošto se greje i hodnik i druge površine veće za 7,28 % od stanbenih gde imaju grejna tela pa je ta količina veća od 91,428 kwh/m2 god. U sezoni 2004/05 kupljeno je 345,1194 kwh/m2 stana god, dok je trebalo fakturisati 98,0821 kwh/m2 stana. To su podaci na osnovi ispravnog dela cenovnika gde su iznosi dati na osnovu stvarno prosečnih količina kwh/m2 od 91,428 kwh/m2 ukupno zagrevanog prostora u zgradi (taj prosek sam dobio i ja kasnije, posle ugradnje kalorimetra u zgradi u kojoj stanujem). Ostali podaci su na osnovu stvarno fakturisanih količina [kwh/m2 stana god] i isporučenih [kwh/m2 stana god]. U sezoni 2005/06 fakturisano je 345,1967 [kwh/m2 god] dok je isporučeno (po merenju) 112,1965 kwh/m2 stana god. U 2006/07 sezoni fakturisano je 345,4701 [kwh/m2 stanagod] , dok je isporučeno 80,8646 kwh/m2 stana . U 2007/08 fakturisano je 345,9403 [kwh/m2 god] a isporučeno je 101,1532 kwh/m2 god; u 2008/09 sezoni fakturisano je 276,7164 kwh/m2 god , dok je isporučeno 97,4090 kwh/m2 stanagod. U 2009/10 sezoni fakt. je 231,2726 kwh/m2 st.god, dok je isporučeno 96,3144 kwh/m2 stana god. U 2010/11 sezoni fakturisano je 216,2985 kwh/m2 god , dok je isporučeno 103,4190;
    u sezoni 2011/12 Fak= 205,2827 ; isporučeno je 106,6760 ; u sezoni 2012/13 Fak= 204,0829 dok je isporučeno 88,4890 ; u sezoni 2013/14 Fak= 200,5837 , Isp= 77,5547 ; u sezoni 202014/15 Fak=200,5837 , Isp= 96,5243 ; u sezoni 2015/16 Fak=194,9300 , dok je Isp= 96,0166 , u sezoni 2016/17 Fak= 189,2615 a Isp= 116,2026 ; u sezoni 2017/18 Fak= 189,2615 a Isp= 94,5265 ; u Sezoni 2018/19 Fak= 189,2615 a Isp= 88,8671 ; u sezoni 2019/20 Fak= 189,2615 , Isp= 85,6238 ; u sezoni 2020/21 Fak= 189,2615 , Isp=107,5703 ; u sezoni 2021/22 Fak =196,9672 kwh/m2 god; a isporučeno je 99,1640 kwh/m2 stana god. Ako saberemo fakturisane kwh za ovih 19 sezona od 2003/04 do sada, UKUPNO JE fakturisano po m2 stana 4.599,9756 kwh god, dok je isporučeno za 19 sezona 1.844,7077 kwh/m2 stana za plaćanje (Napomena u zgradi se greje i hodnik i drugi prostor pa je prosečna količina kwh za plaćanje veća 97,0899 kwh/m2 stana god, od iskustvene sa kojom se formira cenovnik za paušalnu naplatu od (90 – 92 kwh/m2 god).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejanje cena grejanja toplane poskupljenje cena grejanja centralno grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana