Tekst objavljen: 03.06.2018 17:32        


Koliko puta ste kupujući u prodavnici bili neprijatno iznenađeni kada ste plaćali račun? Umesto da vam zbog iskazivanja para u cenama kada je to opravdano krajnji iznos zaokruže na manji broj, trgovci najčešće to čine u svoju korist a na vašu štetu.

Za račun od 100,1 dinar trgovci naplaćuju 101 dinar

- Kupovao sam banane u jednom marketu, a račun je iznosio 63 dinara i sedam para, a prodavačica je odmah rekla 64 dinara. Nije mi jasno, zašto nije zaokružila na manji iznos, 63 dinara, već na 64. Kada sam je upitao, odgovorila mi je da je to zbog toga da oni ne budu u minusu. Nije stvar novca, već principa - priča Goran M. iz Beograda.

Pravilo: Od 1 pare do 50 zaokružuje se na nula, a od 51 do 99 para na dinar

Od 1. januara 2008. kovani novac od jedan, pet i deset para nisu zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, a odlukom Narodne banke Srbije, od 1. novembra 2007. godine krajnji obračuni u gotovinskom platnom prometu zaokružuju se u sledećem rasponu - od jedne pare do 50 para zaokružuje se na nula para, a od 51 do 99 para – na jedan dinar.

- Ističemo, da se prilikom zaokruživanja krajnjih iznosa u gotovinskom platnom prometu postiže neutralni efekat – krajnji iznosi cena koji se zaokružuju na "0" dinara ili na "1" dinar se međusobno potiru. To se vidi sagledavanjem stavki na računima za plaćene robe/usluge, jer se u nekim slučajevima na zaokruživanju cena "dobije" a u nekim slučajevima "izgubi" - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

U NBS kažu i da su nadležni za donošenje odluka o zaokruživanju krajnjih obračuna u gotovinskom platnom prometu, dok je odluka o zaokruživanju cena u bezgotovinskom platnom prometu u nadležnosti Vlade Republike Srbije.

- Takođe, NBS ne može da utiče na to da se prilikom formiranja cena robe i usluga one zaokružuju na ceo iznos - ističu u Narodnoj banci. Drugim rečima, pare će ostati dok Vlada Srbije ne donese drugačiju odluku.

"Srbija jedina u Evropi"

Goran Papović, predsednik Nacionalne asocijacije potrošača, za "Blic" kaže da je Srbija jedina zemlja u Evropi gde se računi zaokružuju u apoenima koje nemamo, a da je to sve u korist trgovaca.

- Svaki komentar tu prestaje. Ministarstvo trgovine mora da reaguje, zna se kako se iskazuju cene i zaokružuje, a kupci ako su zakinuti trebalo bi da se žale inspekciji - izričit je Papović.

Veći troškovi za izradu kovanica, nego njihova vrednost

Inače, kada je doneta odluka da se ukinu apoeni od jedne, pet i pedeset para, išlo se racionalnom odlukom. Troškovi izrade kovanica bili su višestruko veći nego što je njihova apoenska vrednost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiskalni računi trgovci kupovina namirnica kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana