Tekst objavljen: 26.07.2017 10:59        


Podrška Privredne komore Srbije i Udruženja poslovnih žena. Internet najveća podrška za obuku budućih poslovnih žena. Elektronski katalog omogućava brzo informisanje.

Za dame ima mesta u biznisu

Privredna komora Srbije i Udruženje poslovnih žena Srbije, uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, realizuju projekat "Razvoj MSPP jačanjem pristupa tržištu kroz uključivanje u lance dobavljača, sa akcentom na žensko preduzetništvo" sa ciljem razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kao i umrežavanja velikih i malih kompanija.

Fokus projekta je na ženskom preduzetništvu, jer iako su dame danas vidljivije u biznisu nego ranije, i dalje nisu izjednačene sa muškarcima. U biznisu u Srbiji je oko 31 odsto žena, ali je potencijal ženskog preduzetništva mnogo veći i predstavlja ozbiljan izvor ekonomskog rasta, privrednog razvoja i novog zapošljavanja.

Privredna komora Srbije velikim brojem aktivnosti teži da afirmiše preduzetništvo žena, promoviše primere dobre prakse, ohrabri i podstakne dame da se upuste u preduzetničke vode o čemu svedoče i aktivnosti projekta "Razvoj MSPP jačanjem pristupa tržištu kroz uključivanje u lance dobavljača, sa akcentom na žensko preduzetništvo".

Preko interneta lakše do kupaca

Neke od aktivnosti projekta usmerene su na kreiranje onlajn direktorijuma preduzetnica i elektronskog kataloga proizvoda i usluga.
Onlajn direktorijum preduzetnica - "ženska preduzeća" čini vidljivim potencijalnim lancima dobavljača kao i krajnjim korisnicima, potrošačima. Ova baza preduzetnica obuhvata kontakte 500 preduzeća kojima rukovode žene. Direktorijum je prilagođen svim mobilnim i tablet uređajima, a posetioci mogu da pretražuju preduzeća prema nazivu firme, delatnosti kojom se bavi i mestu sedišta.

Elektronski katalog omogućava jednostavno i brzo informisanje o proizvodima. Promocija proizvoda u formi e-kataloga pruža mogućnost da se prebroje klikovi, na osnovu čega se može uraditi analiza koji proizvod je najinteresantniji ili najtraženiji. Svaki artikal je povezan sa veb-stranicom firme koja nudi proizvod ili uslugu.

Uključivanje u lanac dobavljača - kontinuitet i sigurno tržište za mala i srednja preduzeća

U nameri da se privrednici bolje upoznaju sa zahtevima koje velike kompanije primenjuju prilikom odabira svojih dobavljača, u PKS su, u okviru projekta, organizovani poslovni susreti preduzetnica i velikih kompanija. Preduzetnice su imale priliku da od menadžera kompanija kao što su Delhaize, McDonalds, hotel "Moskva", Iceberg Salat Centar i Desing saznaju sve o standardima i uslovima koje treba da zadovolje kako bi postale njihovi poslovni partneri i zasnovale dugoročnu i održivu saradnju.

Uključivanje MSPP u dobavljačke lance velikih privrednih subjekata obezbeđuje kontinuitet i sigurno tržište za proizvode tih preduzeća, što je neophodan uslov za njihov rast i razvoj. Sinergija i dugoročno partnerstvo daju rezultate koji prevazilaze očekivanja tržišta, zajedno ulaze u inovativna polja, prepoznaju potrebe potrošača i stvaraju nove potrebe.

Prednost ugovaranja proizvodnje velikih trgovinskih lanaca sa najbolje rangiranim dobavljačima na domaćem tržištu ogleda se u sigurnosti izvora nabavke za oko 70 odsto potrebnih količina, obezbeđivanju planiranja proizvodnje, izbegavanju deficita količina, kontrolisanju velike fluktuacije u cenama, povećanju učešća direktnih dobavljača u nabavci, ali i u obezbeđivanju kontinuiranog kvaliteta proizvoda za potrošača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podsticaj države Privredna komora Srbije biznis žensko preduzetništvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana