Tekst objavljen: 13.02.2016 10:00        


Nemački turoperator TUI grupa objavio je da je do pada rezervacija za Tursku došlo zbog terorističkih napada u Egiptu, Turskoj, Tunisu i Parizu te da se povećala potražnja za Španijom.

Za 40 odsto manje rezervacija za letovanje u Turskoj

Najveći svetski turoperator, nemačka TUI grupa objavila je da su rezervacije za Tursku za ovo leto pale za 40 posto usled zabrinutosti vezanih uz sigurnost, a da je ojačala potražnja za Španijom.Teroristički napadi u Egiptu, Turskoj, Tunisu i Parizu tokom proteklih meseci zabrinuli su turiste koji su ranije odlazili u Tursku, a globalno raspoloženje za putovanja splasnulo je i zbog pojave Zika virusa u Americi.

Taj oprez dolazi u ključno vreme godine za turističke firme, jer njihovi klijenti često rezervišu svoje letne odmore u januaru, februaru, martu.TUI, čije su akcijeizlistane na Londonskoj berzi, i dalje procenjuje da će mu temeljna zarada porasti ove godine za najmanje 10 posto, uprkos padu potražnje za Tursku.

Otprilike 14 posto klijenata TUI-ja prošloga leta je putovalo u Tursku, pri čemu najviše Nemaca. No, nakon što je u samoubilačkom napadu u januaruubijeno 10 Nemaca u Istanbulu, potražnja je splasnula. Umesto troga, TUI se sada okrenuo kapacitetima u Španijii Grčkoj, te je rekaoda njegovi hoteli u Španiji, posebnona Kanarskim ostrvima, beže veću potražnju.

Nemački Bild am Sonntag naveo je da su istraživanja pokazala kako je prodaja turističkih putovanja nemačkih putničkih agenata u januarubila 13 posto manja. Turska je, ipak, ponudila subvencije za vazdušniprevoz kako bi stimulisala turističku potražnju nakon napada u januaru.

TUI je u utorak izvestio i da je u proteklom tromesečju imao gubitak pre kamata, poreza i amortizacije od 101,7 miliona evra, nešto manje nego godinu dana ranije, kada je u istom razdoblju imao gubitak od 104,8 miliona evra. Turističke kompanije uobičajeno u tome razdoblju posluju s gubitkom. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska letovanje more turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana