Tekst objavljen: 07.12.2017 12:00        


Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks skliznuo četvrti dan zaredom, najviše zbog pritiska na energetski sektor, dok je tehnološki sektor nadoknadio deo gubitaka od prethodnih dana.

Wall Street: S&P 500 oslabio četvrti dan zaredom

Dow Jones oslabio je 0,16 posto, na 24.140 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,01 posto, na 2.629 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,21 posto, na 6.776 bodova.

Klizanje S&P 500 indeksa četvrti dan zaredom, što nije zabeleženo još od marta, najviše je posledica pritiska na energetski sektor zbog pada cena nafte za više od 2 posto, nakon što je objavljeno da su prošle nedelje zalihe u SAD-u porasle, što umanjuje mogućnost rasta cena "crnog zlata".

Deonice Schlumbergera, Exxona i Chevrona pojeftinile su između 0,6 i 2,2 posto.

"Energetski je sektor u poslednih mesec dana znatno ojačao, pa su podaci o rastu zaliha nafte u SAD-u naveli neke ulagače da povuku deo zarade s tržišta", kaže Mike Baele, direktor u U.S. Bank Private Client Wealth Management.

S druge starne, tehnološki je sektor nadoknadio deo gubitaka od prethodnih dana. Cene deonica Microsofta, Facebooka i Alphabeta skočile su više od 1 posto.

Tehnološki je sektor s rastom od početka godine za otprilike 34 posto najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, poređenja radi, S&P 500 istovremeno ojačana 17 posto.

Tokom protekle sedmice, tehnološki sektor je izgubio više od 3 posto, jer se investitori preusmjeravaju u druge sektore, poput bankarstva i trgovine, što bi moglo imati koristi od poreske reforme.

Očekuje se da će se predstavnički dom Senata i Kongresa uskoro složiti oko dva poreska zakona, a smanjenje poreskih i korporativnih poreza treba da podstakne brži rast privrede i zarade kompanija, čime podržava dalje povećanje cijena.

Međutim, postoji neslaganje između dva parlamenta u parlamentu, ali pregovori traju. A na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,38 posto, na 12.998 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 5.374 boda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar na današnji dan kursna lista nbs zvanični srednji kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana