Tekst objavljen: 19.01.2018 9:20        


U četvrtak, berzanski indeksi su skočili na rekordne nivoe na Wall Streetu, gde je Dow Jones zadržao iznad 26.000 tačaka, sa najvećim padom cena akcija u industriji i sektorima osjetljivim na kamatne stope.

Wall Street skliznuo s rekordnih nivoa

Dow Jones je oslabio 0,37 odsto na 26.017 poena, dok je S & P 500 pao 0,16 odsto, na 2,798 poena, a Nasdak indeks 0,03 odsto na 7,296 poena.

Nakon što su do juče došli do novih najviših nivoa u istoriji, ovi indeksi su jučer padali, što je najviše zbog padanja cena akcija u sektorima osjetljivim na kretanja kamatnih stopa.

Zbog rasta prinosa na državne obveznice, što ukazuje na to da investitori očekuju povećanje kamatnih stopa Feda, cijene akcija u komunalnom sektoru su juče u padu padale u prosjeku od 0,6% i 1% u nekretninama.

Značajno je, 0,6 posto, takođe padao indeks industrijskog sektora, jer je akcijski fond General Electrica treći dan zaredom opao za 3,3 posto.

Pritisak na ove akcije nije napušten jer je industrijski gigant prijavio oko 11 milijardi dolara troškova koji su povezani sa novim poreskim propisima i portfolio osiguranja.

Juče, nakon snažnog rasta dana ranije, udio kompanije Boeinga je opao za više od 3 posto, što je i pritisnulo industriju.

U fokusu investitora ovih dana su kvartalni poslovni rezultati kompanije. Do sada je više od 40 kompanija iz indeksa S & P 500 prijavilo poslovne izveštaje u poslednjem kvartalu ove godine, sa tri četvrtine izveštavaju o većoj zaradama od očekivanog.

Prema tome, sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija indeksa S&P 500 u posljednjem kvartalu ove godine porasle za više od 12% u istom periodu prije godinu dana.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i procjene pozitivnog doprinosa nedavno prihvaćene poreske reforme za privredu.

Pored rasta zarada, investitori očekuju poreske olakšice kompanijama da povećaju dividende, ali i iznos koji kupuju sopstvene akcije na tržištu.

Međutim, poreska reforma takođe treba da podstakne rast potrošnje, što će pozitivno uticati na rast privrede, ali to bi takođe moglo stimulirati rast inflacije.

U tom slučaju, međutim, američka centralna banka mogla bi ubrzati tempo podizanja ključnih kamatnih stopa nakon povećanja tri puta za 0,25 procentnih poena prošle godine, što nema pozitivnog utjecaja na berzu.

"Postoji rat na tržištu pošto ekonomija raste brzo i koliko će kamatne stope verovatno dovesti do većih tržišnih količina nego prošle godine", kaže Kate Warne, analitičar Edward Jones.

I na većini evropskih berzi, akcije su porasle juče. Frankfurtski DAX ojačao je 0,74 odsto na 13.281 poena, a CAC u Parizu bio je 0,02 odsto na 5.494 poena. Londonski FTSE je oslabio za 0,32 posto na 7,700 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street akcije na berzi evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana