Tekst objavljen: 12.07.2018 14:43        


Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale, nakon četiri dana rasta, jer se ulagači plaše zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine i jer je pad cena nafte pritisnuo akcije u energetskom sektoru.

Wall Street: Indeksi pali nakon četiri dana rasta

Dow Jones skliznuo je 219 bodova ili 0,88 posto, na 24.700 bodova, dok je S&P 500 pao 0,71 posto, na 2.774 boda, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 7.716 bodova.

Oštar pad tih indeksa posledica je daljeg zaoštravanja trgovinskih odnosa između Washingtona i Pekinga, nakon što je u utorak američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer kazao da vlada namerava da uvede dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz u roku od dva meseca.

Tako vlada predsednik Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinskom ratu s Kinom u kojem su prošle nedelje uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vredan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročnim merama.

Peking je i na najave novih carina poručio da je to neprihvatljivo i da će morati odgovoriti.

Među najvećim gubitnicama juče su bile akcije industrijskih divova, kao što su Boeing, 3M i Caterpillar, jer bi trgovinski rat najviše naštetio njihovom poslovanju.Oštro su pale i cene akcija u rudarskom sektoru, 1,7 posto, jer su zbog strahovanja ulagača od poremećaja u svetskoj trgovini i usporavanja rasta globalne ekonomije pale cene sirovina, pri čemu je cena bakra potonula na najniži nivo u godinu dana.

Oštro su, oko 5 posto, pale i cene nafte, zbog čega su akcije u energetskom sektoru oslabile 2,2 posto.

Pod pritiskom su bile i akcije proizvođača čipova, s obzirom da njihovi prihodi u velikoj meri zavise od prodaje na kineskom tržištu.

Tako je u sredu prekinut pozitivni niz na Wall Streetu koji je, zahvaljujući optimizmu ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, trajao četiri dana.

U petak će rezultate za drugo tromesečje, među ostalim, objaviti finansijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

Analitičari kažu da bi zabrinutosti u vezi trgovinskih odnosa između najvećih svetskih ekonomija mogle pasti u drugi plan jer bi se ulagači mogli fokusirati na finansijske rezultate kompanija.

„Trgovinska situacija zabrinjava, no ništa se više neće dogoditi odmah sada. Tako bi ta priča mogla pasti u drugi plan, a ulagači se više fokusirati na trenutne priče, kao što su zarade kompanija”, kaže John Carey, portfelj menadžer u kompaniji Amundi Pioneer Asset Management.

A procenjuje se da bi zarade kompanija u drugom tromesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući stabilnom rastu američke i svetske ekonomije, te poreznim promenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa akcija na tržištu, što bi podržalo dalji rast cena akcija.

I na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,30 posto, na 7.591 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,53 posto, na 12.417 bodova, a pariski CAC 1,48 posto, na 5.353 boda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza wall street akcije na berzama evropske berze trgovinski rat USA kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana