Tekst objavljen: 20.06.2018 13:26        


Na Wall Streetu su cene akcija pale i u utorak, treći dan zaredom, što je posledica rasta trgovinskih napetosti nakon što je Washington zapretio uvođenjem dodatnih carina na kineske proizvode, a Peking najavio protivmere.

Wall Street: Dow Jones izgubio sve ovogodišnje dobitke

Dow Jones skliznuo je 287 bodova ili 1,15 posto, na 24.700 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,40 posto, na 2.762 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 7.725 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones indeks izgubio je sve dobitke od početka godine.

Loše raspoloženje na najvećoj svetskoj berzi posledica je strahova ulagača od trgovinskog rata jer se tenzije između SAD-a i Kine ne smiruju nakon što je u petak Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom merom.

Natezanje SAD-a i KineTenzije su dodatno porasle jer je predsednik SAD-a Donald Trump u ponedeljak zapretio novim carinama od 10 posto na uvoz 200 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda.

Kina je poručila da će preduzeti „kvalitativne” i „kvantitativne” mere ako Washington objavi novu listu kineskih proizvoda za carinjenje.

Od početka maja te su dve zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava da smanji svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

„Ulagači se počinju plašiti da bi sva ta retorika o trgovini mogla biti i nešto više od same pregovaračke taktike”, kaže Emily Roland, direktorka u kompaniji John Hancock Investments.

Među najvećim gubitnicama su i juče bile akcije kompanija koje najviše izvoze u Kinu. Tako su cene proizvođača aviona Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara pale više od 3,5 posto.

Zbog toga je S&P indeks industrijskog sektora juče bio među najvećim gubitnicima, s prosečnim padom od 2,1 posto.

Pod pritiskom je bio i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini. Indeks tog sektora izgubio je 1,2 posto.

I na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 7.603 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,22 posto, na 12.677 bodova, a pariski CAC 1,10 posto, na 5.390 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropske berze pad vrednosti akcija akcije na berzama wall street

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana