Tekst objavljen: 23.04.2017 9:38        


VAŠINGTON, 23. aprila (Tanjug) - Ministar finansija DuĆan Vujović rekao je večeras da je Srbija dobila izuzetne pohvale od MMF-a i Svetske banke za rezultate ostvarene u makro-fiskalnoj, makro- monetarnoj grani i u svim drugim oblastima, kao i da Srbiji nije neophodan novi aranžman sa MMF-om ali da nije ni na odmet. 

Vujović: Nije nam neophodan novi aranžman sa MMF-om

"Ocene napretka reformi u Srbiji su toliko pohvalne da mi je prosto neprijatno da ih citiram. MMF je to potvrdio nedavnim studijama da je privredni rast sada stabilizovan na tri odsto sa mogućnošću da bude još veći, kao i da se naredne godine očekuje da bude tri i po odsto sto je jako dobar znak", rekao je Vujović za RTS iz Vašingotna gde je sa delegacijom prisustvovao prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke.

Prema njeogvim rečima, učesnici tog skupa su potvrdili povišen rejting Srbije i svi očekuju da će trend smanjivanja učešća duga u BDP-u da se nastavi i to na sigurnim osnovama.

To je kako je naveo, pravi način pokazivanja svim investitorima da je ovo pravi trenutak da se investira u Srbiju i da je Srbija prešla tu prelomnu tačku sprovođenju reformi.

On je istakao da nama sa stanovišta makro-monetarne i makro-fiskalne politike sa stanovišta novca i sredstava novi formalni program sa MMF-om nije neophodan, ali da bi "u kontekstu reformi, bilo bi dobro da imamo program koji nas sve stavlja u situaciju da dobro planiramo i da te planove ostvarujemo".

Što se tiče problema pojedinih velikih preduzeća u Srbiji, Vujović je rekao da je teško u razdaljini od preko 20 meseci planirati tačno dinamiku razrešenja situacije, jer to ne zavisi samo od njih ili od države.

"To zavisi i od interesa investitora, od naših administrativnih pravnih procedura i svega ostalog. Ja sam zbog toga zamolio da pokušamo da budemo realni da ne bismo morali da revidiramo rokove. Podekad je bolje rokove definisati funkcionalno nego zakucati za konkretne datume i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti", rekao je ministar.

On je napomenuo da predstavnici MMF-a podržavaju fleksibilnost definisanja rokova.
Što se tiče narednih aranžmana sa MMF-om Vujović je rekao da će to biti definisano u narednim mesecima kada se vidi kakav nam oblik saradnje treba.

"Jedno je sigurno, Srbiji sredstva MMF- daje a to su sredstva za podršku platnom bilansu.Ta sredstva, na sreću nisu potrebna", napomenuo je Vujović.

On je ukazao da su reforme u toku dosta teške i da to ponekad izgleda "kao problem Ikara - ne sme sda se leti ni preblizu suncu ni preblizu talasima".

"Mi pregovaramo da imamo takvu pozitivnu tenziju u definisanju programa da se obavežemo i sami sebi i međunaronoj zajednici da ćemo ostvariti te programe - da ne budemo preambicioni ali ni previše relaksirani jer vreme prolazi", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, još uvek su ogromna sredstva blokirana u preduzećima koja nisu restruktuirana i samim tim su uskaćena za razvoj privrede i otvranje novih radnih mesta...

U VaĆingtonu je danas zavrĆeno prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke na kojem je ucestvovala i delagacija Srbije, koju su predvodili Vujović i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana