Tekst objavljen: 16.06.2018 11:26        


Sve češći odlazak na letovanje u sopstvenoj režiji, mimo turističkih agencija, omogućava građanima da period boravka na odmoru prilagode sebi.

Vrati se i produži osiguranje

Tako se dešava da pojedini turisti iznenada odluče da produže letovanje za dan-dva, pa se sve češće postavlja pitanje može li se produžiti i trajanje polise međunarodnog putnog osiguranja, koje pokriva iznenadne lekarske intervencije u inostranstvu. Odgovor je - uglavnom ne, osim u pojedinim osiguravajućim kućama, i to pod posebnim uslovima, isključivo u pisanom obliku, i pod uslovom da nije bilo nijedne lekarske intervencije po postojećoj polisi. U svakom slučaju - osiguravač zadržava pravo da ovaj produžetak važenja pokrića - ne odobri. To ujedno znači da nijedna onlajn doplata osiguranja iz inostranstva nije važeća.

Međunarodno putno osiguranje, koje pokriva zdravstvene komplikacije prilikom boravka u inostranstvu, ugovara se pre nego što se krene na put. Ovo pravilo važi u svim osiguravajućim društvima. Da bi osiguravajuća kuća u Srbiji pokrila troškove lečenja ili ambulantnih intervencija u nekoj drugoj zemlji, uvek se zahteva kopija pasoša iz koje se vidi kada je osiguranik napustio zemlju i "prešao" na teritoriju druge države.

- Polisu nije moguće ugovoriti dok je osiguranik u inostranstvu - navode u osiguravajućim kućama. - Ukoliko osiguranik nije siguran koliko dana će boraviti na letovanju ili drugim povodom u inostranstvu, preporuka je da prilikom kupovine polise uključi još nekoliko dana mimo onih za koje definitivno zna da će biti, na primer, u Grčkoj.

"Ugovor o osiguranju mora biti zaključen pre početka putovanja osiguranika u inostranstvo. Osiguranje može biti ugovoreno samo za lice koje se u trenutku zaključenja ugovora o osiguranju nalazi u Republici Srbiji" - stavka je koja, u gotovo istom obliku, stoji u uslovima osiguranja svih osiguravajućih kuća koje prodaju putne polise.

Međutim, pojedine kuće omogućavaju produžetak osiguranja. Nekolicina osiguravača to dozvoljava, ali isključivo uz pisani zahtev za produženje osiguravajućeg pokrića, i to pod novim, odnosno trenutno važećim uslovima. Produženim osiguranjem se ne može menjati teritorija na kojoj važi osiguranje, svrha putovanja, suma osiguranja, nivo pokrića, a kod nekih nije moguće uključiti takozvani sportski rizik.


DESET DANA PRE ISTEKA

Dok jedna osiguravajuća kuća samo traži da joj pisani zahtev o produženju bude dostavljen pre isteka važeće polise, u drugoj stoji da je produžetak polise osiguranja moguć, ali takođe isključivo pisanim putem, najkasnije deset dana pre isteka važeće polise.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina putnog osiguranja putno osiguranje godišnji odmor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana