Tekst objavljen: 26.10.2017 13:00        


Ukoliko predlog Naleda zaživi, a pre dva dana je dobio zeleno svetlo iz Ministarstva finansija, tek svršeni diplomci i srednjoškolci koji se osmele da pokrenu sopstveni posao mogli bi da budu oslobođeni plaćanja poreza na godinu dana.

Visoki doprinosi su kamen spoticanja naših preduzetnika

Ideja je za sada na nivou predloga, a naredni korak je izmena zakona i formiranje radne grupe koja bi planirala sredstva u budžetu za ovu meru. Ukoliko sve bude išlo po planu, u Naledu očekuju da ova mera zaživi tokom 2018.

Predlog da se deo mladih oslobodi plaćanja poreza rezultat je i opšte poznate situacije u Srbiji u kojoj je gotovo trećina mladih nezaposlena, a manje od osam odsto je onih koji su se odlučili na pokretanje biznisa.

- Na primeru jednog preduzetnika i jednog društva sa ograničenom odgovornošću izračunato je da preduzetnik u proseku mora da izdvoji od 12.245 dinara do 32.892 dinara, a društvo sa ograničenom odgovornošću 14.813 dinara mesečno kako bi platili poreze i doprinose - kaže za Danas istraživačica Naleda Irena Đorđević.

U analizi koju je ova organizacija uradila zajedno sa Fakultetom političkih nauka ističe se da preduzetnici-početnici tokom prve godine moraju da plate od 151.550 do 426.314 dinara, a privredna društva od 188.126 do 235.126 dinara za troškove osnivanja i poreze i doprinose. Ove cifre moraju da se plate čak iako ne ostvaruju nikakve prihode.

Pokazalo se, napominje Đorđević, da visoko poresko opterećenje predstavlja jedan od najvećih problema među mladima koji žele da započnu biznis, naročito porez na dohodak i porezi na obavezno socijalno osiguranje.

- Poresko opterećenje u ukupnom prihodu u Srbiji je u proseku kada se radi o preduzetniku 44 odsto, troškovi za doprinose društvo koštaju nekih 30 odsto od prihoda, dok je u Nemačkoj, na primer, učešće doprinosa za preduzetnike duplo manje nego kod nas 21 odsto - ističe Đorđević.

Oslobađanje poreza, kako kaže, odnosilo bi se na sve mlade koji su završili srednju školu ili fakultet u poslednjih šest meseci, ali i za sve one koji se na evidenciji NSZ nalaze duže od šest meseci. Mera je ograničena na ovaj način dok se, kako kaže naša sagovornica, ne vidi kako će zaživeti.

- Postoje i određena druga ograničenja, na primer, ova mera će moći da se koristi samo jednom, ako se i desi da neko želi da otvori više firmi moći će da bude oslobođen poreza samo za jednu. Osim toga, ovo se isključivo odnosi na mikro privredne subjekte, koji imaju do devet zaposlenih - napominje Đorđević.

Ona naglašava da neće biti oslobađanja od PDV-a, kao i da će maksimalan iznos godišnjeg prihoda biti ograničen na osam miliona dinara.

Mladima koji se odluče na korišćenje ove mere neće biti uplaćivan staž za penziju kao ni naknada u slučaju nezaposlenosti, dok će im zdravstveno osiguranje biti pokriveno u svakom slučaju.

- Procena je da će u prvoj godini biti nekih 8.000 korisnika ove mere i da bi za to trebalo u budžetu izdvojiti od 1,4 do 1,9 milijardi dinara. To nije skupo, jer je 2016. za razne podsticajne mere izdvojeno 16 milijardi dinara. Ovo bi imalo mnogo veće efekte, i mislim da je uvođenje sasvim opravdano - napominje Irena Đorđević.

Ona kaže da je bilo raznih zanimljivih predloga koji će u budućnosti svakako biti razmatrani poput onog da se period oslobađanja plaćanja produži na dve godine do toga da se odnosi na sve koji prvi put započinju posao.

Ukoliko zaživi, Srbija neće biti prva zemlja koja je sprovela ovakvu meru jer slično već postoji u Albaniji, Indiji, Irskoj, Kini, Letoniji i Singapuru.

Da ova ideja nije novost u Srbiji za Danas tvrdi vlasnik Modusa Milan Knežević. Takvi predlozi, napominje, postoje već pet godina, ideja je dobra i normalna u razvijenom svetu.

- To nije neka novost, ta ideja postoji odavno, ali pogledajte primer SAD, tamo te puste da radiš do 30.000 dolara, i tek onda ih država oporezuje. Najveći interes države jeste da poslodavac opstane, da se angažuje, da radi, da zaradi za svoju porodicu. Ovde imamo situaciju da se toliko opterete poslodavci da to malo ko može da izdrži, tek svaki šesti poslodavac opstane - ističe Knežević. Nije normalno, kako kaže, da ti država da stimulaciju, a onda ti za godinu sve to uzme kroz poreze.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković za naš list, takođe ističe da je ideja dobra, ali da je kratak period na koji se mladi oslobađaju poreza.

- Godinu dana je neki minimum, da li je to dovoljno da oni koji se samozapošljavaju počnu i da zarađuju. Za početak je dobro, ali mislim da bi trebalo sve projektno usmeriti, naročito tamo gde ta kategorija ima određene komparativne prednosti, u oblasti zelene ekonomije, digitalizacije - ističe Zoran Stojiljković.

Danas je od Ministarstva finansija zatražio odgovore u vezi ovog plana sa kojim se ministar Dušan Vujović zvanično saglasio, ali do zaključenja ovog broja iz Ministarstva nije stigao nikakav komentar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porezi i doprinosi domaći preduzetnici novoosnovana preduzeća plaćanje poreza mladi preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana