Tekst objavljen: 10.11.2020 12:25        


Posle velikog pada turske lire ove godine s dvostrukom inflacijom i osiromašenim deviznim rezervama, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je smenio guvernera centralne banke, a ministar finansija podneo ostavku

Veliki pad lire uzdrmao vrh turske ekonomije Istanbul

Promene, međutim, neće dugoročno oslabiti pritisak na liru i tursku privredu, ako se ne uvede stroža monetarna politika kojoj se predsednik Turske čvrsto protivi poslednjih godina, dok ni pobeda Džoa Bajdena na izborima u SAD nije od pomoći oporavku turske valute.

Dan pošto je Erdogan smenio guvernera centralne banke, ministar finansija i predsednikov zet Berat Albajrak je u nedelju podneo ostavku, u vreme kada je turska lira pod intenzivnim pritiskom, piše Fajnenšl tajms.

Albajrak je rekao da ostavku podnosi iz zdravstvenih razloga, navodi britanski list i ističe da je ostavka zapanjila posmatrače koji su 42-godišnjaka smatrali jednim od najpouzdanijih predsednikovih saradnika, iako je za dve godine na čelu Ministarstva bio pod žestokim kritikama stranih investitora, opozicionih partija, a privatno i članova vladajuće stranke Pravda i razvoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Analitičari ocenjuju da je rekonstrukcija stvorila napetu situaciju za liru, koja je već na rekordno niskim nivoima, nakon što je izgubila 30 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar od početka 2020.

Ipak, iako je mesto ministra finansija upražnjeno, lira se ujutro u ponedeljak, 9. novembra, malo oporavila na azijskim tržištima. Ekonomisti kažu da je za smirivanje valute i stavljanje dvocifrene inflacije pod kontrolu najjednostavniji način podići kamatne stope, što je centralna banka povremeno radila, ali što je Erdogan opisao kao "majku i oca svih zala".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska turska lira pad turske lire ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana