Tekst objavljen: 23.06.2019 11:00        


Hrvatska bi mogla ući u Evropski kursni mehanizam (ERM2), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u evrozonu, za oko godinu dana.

Velika promena: Ko ide u Hrvatsku na more, sledeće godine neće morati da kupuje kune

Ovo je izjavio hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s potpredsednikom Komisije zaduženim za evro Valdisom Dombrovskisom u Briselu.

"Mislim da smo sve pretpostavke dobro napravili i verujem da će nas se podržati i na nivou evrogrupe, a i kasnije na drugim nivoima kada se budu donosile konačne odluke. Taj će proces, kao i obično, trajati oko godinu dana", rekao je Plenković, prenosi Poslovni dnevnik.

Postupak za ulazak u ERM2 predviđa da guverner HNB i ministar finansija pošalju pismo u Brisel nakon čega kreće postupak evaluacije određenih područja po pojedinim politikama koje je Hrvatska definisala kao korake kojima će ispuniti potrebne kriterijume.

"Sve skupa je unapred vrlo dobro koordinirano i planirano unutar hrvatskih institucija, u vladi gde koordiniramo ceo proces i održavamo stalnu komunikaciju s Komisijom i evrogrupom", dodaje Plenković.ERM2 je svojevrsna čekaonica za ulazak u evrozonu, u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba da provede najmanje dve godine.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je prilikom svoje posete Hrvatskoj pre desetak dana rekao da je Hrvatska "potpuno spremna da se uskoro priključi mehanizmu ERM 2".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

O ulasku neke zemlje u ERM2 odlučuju zemlje članice evrozone i Evropska centralna banka.

Prema poslednjem konvergencijskom izveštaju Komisije iz maja 2018. Hrvatska ispunjava sve kriterijume osim jednog za ulazak u evrozonu, učešće u Evropskom kursnom mehanizmu (ERM II) najmanje dve godine.Hrvatski ulazak u evrozonu može se očekivati najranije oko 2023.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska centralna banka EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana