Tekst objavljen: 25.11.2017 17:23        


Britanski fiskalni deficit se neočekivano povećao pošto je inflacija podigla troškove duga na najviši nivo zabeležen bilo kog oktobra u poslednje četiri godine.

Velika Britanija: Neočekivani skok fiskalnog deficita

Neto zaduživanje u oktobru je iznosilo 8,0 milijardi funti (10,6 milijardi dolara) u odnosu na 7,5 milijardi funti u istom mesecu prošle godine, dok su ekonomisti očekivali da će splasnuti na 7,1 milijardu, prenosi agencija “Bloomberg” pozivajući se na britansku Kancelariju za državnu statistiku.

Troškovi duga su skočili za 25 odsto u poređenju sa oktobrom 2016. godine, na 6,0 milijardi funti, jer je porast cena učinio servisiranje indeksiranih obveznica skupljim. To je ujedno njihov najviši mesečni rast od 2007. godine.

Ovi pokazatelji dolaze samo dan uoči najavljenog obraćanja ministra finansija Philipa Hammonda, koji bi sutra trebalo da predstavi godišnji budžet zemlje. Mada su ovi najnoviji pokazatelji razočaravajući, zaduživanje Britanije u fiskalnoj 2017-18. godini u celini će na kraju biti znatno ispod 58 milijardi funti, predviđanih u martu ove godine.

U periodu januar-jul tekuće godine, britanski dug je iznosio 38,5 milijardi funti, što je za 9,6 odsto manje nego u istom periodu godinu dana ranije, dodaje njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
funta britanska funta engleska funta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana