Tekst objavljen: 03.03.2017 11:58        


Srbija je na 5. mestu među 68 zemalja sa rastom vrednosti izvoza u dolarima od 35,6 odsto, te je protekle godine zauzela drugo mesto među 14 evropskih zemalja koje su imale povećanje dolarske vrednosti izvoza, analizira portal Makroekonomija.  

Veći izvoz u dolarima

"Pri minimalnom porastu svetskog izvoza, među 68 zemalja za koje imamo podatke, Srbija se nalazi na visokom petom mestu posle Vijetnama, Švajcarske, Kine i Hong Konga, sa rastom dolarske vrednosti izvoza za 35,6 odsto", kažu analitičari portala Makroekonomija.

"Srbija je zauzela drugo mesto među 14 evropskih zemalja sa rastom dolarske vrednosti izvoza, dok su 22 zemlje imale smanjenje vrednosti", istiću ekonomisti i dodaju da je u odnosu na 2015. godinu najveću relativnu stopu rasta dolarske vrednosti izvoza imala Malta, ispred Srbije, dok nas u stopu prate Vijetnam, Peru i Hrvatska.

Prema njihovom istraživanju, pad vrednosti izvoza veći od 40 odsto imalo je pet zemalja: Rusija, Kina, Ukrajina, Norveška i Kazakstan, dok je Evropska unija smanjila vrednost izvoza za deset odsto van njenih granica, a izvoz između država članica EU je snižen za 14,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar rast izvoza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana