Tekst objavljen: 05.02.2017 10:00        


Od ukupnog broja poljoprivrednih površina svega je oko 10 odsto osigurano što govori o veoma maloj zastupljenosti osiguranja, ali možda i o lošoj edukaciji sanovništva, izjavio je dirktor prodaje neživog osiguranja Kompanije ''Dunav osiguranja'' Goran Mačkić.  

Veći broj osiguranih mogućnost za jeftinije osiguranje

''Od ukupno osiguranih poljoprivrednih površina u Srbiji ''Dunav osiguranje'' osigurava 50 odsto, odnosno od 48 do 52 odsto u zavisnosti od godine do godine. U prošloj godini smo isplatli pet miliona evra šteta, a kompanija nema šteta koje nisu isplaćene i koje su pod sudskim sporovima'', rekao je Mačkić prilikom susreta sa poljoprivrednicima iz Severnobanatskog okruga u Kikindi.

Prema njegovim rečima, susretom sa poljoprivrednicima u Kikindi, koji je jedan u nizu, kompanija pokušava da predstavi ponudu osiguranja useva, plodova, kao i životinja.

On je naveo da ''Dunav osiguranje'' želi da na najbolji način približi značaj osiguranja, kolika je njegova cena, kako se plaćaju štete , kolika je naknada šteta i šta osiguranici zapravo dobijaju.

Ukazujući da se mora uzeti u obzir da Srbija čini ogroman napor da podrži poljoprivrednu proizvodnju, Mačkić je podsetio da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima vrši povraćaj premija u visini od 40 odsto od osiguranih polisa.

''Vidimo da se taj trošak svede na dve do tri paklice cigareta po jednom katastarskom litru ili hektaru što govori u prilog da naši poljoprivredni proizvođači koji ne osiguravaju svoju poljoprivrednu proizvodnj mnogo rizikuju'', rekao je Mačkić.

On je naveo da se najčešće osiguravaju ratarske kulture, kao što su kukuruz, pšenica, soja, a da se osiguravaju od osnovnih rizika kao što su grad, požar i udar groma.

''Takođe može da se osigura, kao što je na ovom području Banata bilo vrlo značajno, i od poplava'', rekao je Mačkić.

On je naveo da osigurasnici kod Dunav osiguranja dobijaju kvalitetnu ponudu, stručnu procenu štete i adekvatnu naknadu.

Mačkić je istakao i da je u regionu stanje slično kao i u čitavoj Srbiji.

''Ovo je naša prva prezentacija. Bićemo u Zrenjaninu, Somboru, a širićemo i na ostali deo Srbiije u direktnom kontaktu'', rekao je Mačkić dodajući da je cilj drazmena iskustva i da se vidi šta poljoprivrednike sprečava da u većem obimu osiguraju svoju roivodnju, jer kada bi masa osiguranja bila veća osiguranje bi bilo jeftinije.

Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač se zahvalio kompaniji ''Dunav osiguranje'' koja je, kako je naveo, pokrenula inicijativu za održavanje edukativnih skupova na temu značaja osiguranja poljoprivrednih gazdinstava, odnosno useva i životinjja.

''Vlada Srbije je kao problem identifikovala nizak broj poljoprivrednih gazdinstava i uopšte poljoprivrednika koji se osiguravaju, a što pokazuje i podatak da je osigurano svega 10 odsto njih'', rekao je Lukač.

Zato je, kako je naveo, na svima nama i odgovornost da se o značaju osiguranja edukuju poljoprivredni proizvođači, jer se time obezbeđuju od rizika, odnosno elementarnih nepogoda i finansijsih gubitaka.

Član Gradskog veća Kikinde Imre Kabok rekao je da je grad prepoznao unazad nekoliko godina da je potrebno uraditi nešto u tom pravcu, odnosno osiguranju useva jer se svake godine ponavljaju štete od grada.

''Bez obzira što izdvajamo dosta sredstva za kupovinu protivgradnih raketa i sistem je u funkciji pravu stvar i bezbednost što se tiče štete može da pruži samo adekvatno osiguranje'', rekao je Kabok.

Prema njegovim rečima, iz tog razloga u Fondu za razvoj je izdvojeno milion i po dinara koji predstavlja vid probe za učestvovanje u osiguranju i nadoknadi troškova osiguranja kod onih poljoprivrednika koji su odlučili da se osiguraju.

Kako je rekao, cilj je da se na taj način u što većoj meri da primer poljoprivrednicima da osiiguranje nije trošak, već ulaganje u sigurnu proizvodnju.

Vlasnik voćjaka Nakovo Slavko Pavlović rekao je da taj voćjak poseduje oko 52 hektara pod stabalima, da je prošle godine osigurano oko 35 hektara dok 18 hektara nije osigurano jer se nalazi pod protivgradnom mrežom.

''Osiguranje je značajno jer se time veliki rizik od grada, ali i drugih elementarnih nepogoda svodi na minimum'', rekao je Pavlović.

On je preporučio poljoprivrednicima da, kada ugovaraju osiguranje to uvek urade na maksimalan prinos i cenu koja se može postići.

''Ljudi običo greše pa osiguranje zaključuju na mnogo mali prinos i cenu pa im je đavo kriv kada dobiju mali iznos osiguranja'', zaljučio je on.

Jedan od osiguranika, Dragoljub Stanković kaže da mu je 2015 . godine uništeno 97 odsto pod pšenice.
''Zato sam prošle godine osigurao sve svoje površine i sada mirno spavam'', rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polise osiguranja osiguranje useva Dunav osiguranje edukacija građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana