Tekst objavljen: 02.06.2020 10:55        


Poslednjih godina tržište nekretnina u Srbiji beležilo je konstantan rast, a kako kažu sa portala4zida.rs, cene na jugu su najviše rasle u Sokobanji i Pirotu. Ipak, vanredno stanje i korona su zaustavile taj proces, pa je tako samo u Nišu zabeležen pad u cenama od 4%, a trenutne statistike pokazuju da se tržište još nije stabilizovalo.

Vanredno stanje i korona privremeno zaustavili rast cena kuća i stanova

Najveći problem, kako kažu sa pomenutog portala, bilo je zatvaranje javnih službi, pa i ko je hteo da kupi nekretninu nije mogao da reši papirologiju.

Takođe, studenti su otišli kući i otkazali iznajmljene stanove.

Od uvođenja vanrednog stanja, pa na ovamo, od ukupnog broja od 68.000 oglasa starogradnje koliko je oglašeno na ovom sajtu, promena u ceni se desila na 8% od ukupnog broja oglasa, odnosno na skoro 5.500 oglasa. Ako govorimo o pojedinačnim gradovima, u Nišu su najveću promenu u ceni zabaležili stanovi za izdavanje, gde je cena pala za 6%. Prodaja stanova i kuća zabeležila je manju promenu u ceni, te su tako cene kuća i stanova za prodaju snižene za 1% - pišu iz 4zida.rs.

Iako se promena u ceni desila na malom broju oglasa, ona ipak predstavlja pokazatelj da je vanredno stanje uticalo na tržište nekretnina. U Nišu je ukupan pad 4%, a najveći minus (6,5%) zabeležen je u iznajmljivanju stanova.

I pored toga, na jugu Srbije, stanovi su i dalje najskuplji u Nišu gde je prosečna cena 812 evra po kvadratu.

Najjeftiniji su stanovi na Panteleju (746 evra/m2), a najskuplji na Medijani (858 evra/m2). S druge strane, kuće u Nišu skoro da su duplo jeftinije. Prosečno se prodaju za nešto više od 450 evra/m2, a najviše novca ćete morati da izdvojite ako gledate kuće na Medijani koje se u oglasima nude prosečno za 600 evra/m2. Interesantno je da su najjeftinije kuće one u Niškoj Banji, gde je kvadrat kuće prosečno 250 evra - kažu u 4zida.rs.

U Leskovcu se, prema statistikama ovog portala, cene stanova kreću u proseku oko 530 evra/m2. Kuće su jeftinije i prosečna cena im je 268 evra/m2, a 290 evra/m2 u gradu.

Rast cena se konstantno poslednjih godina beleži u Sokobanji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prosečna cena oglašenih stanova je skoro 850 evra/m2, a mnogi se prodaju i za 1000 evra/m2, većinom oni u centru. Kada govorimo o cenama oglašenih kuća, vidimo da su i u ovom gradu one gotovo duplo jeftinije nego stanovi, pa tako prosečna cena oglašenih kuća iznosi 475 evra/m2 - pišu iz 4zida.rs.

Nešto manje drastičan je odnos između cena stanova i cena kuća u Vranju, a prosečan kvadrat oglašenih stanova u starogradnji u ovom gradu iznosi 564 evra. Kuće su 318 evra po kvadratu.

Podsetimo, krajem prošle godine cene su bile nešto niže i u trećem kvartalu 2019. godine zabeležen je pad.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kuće stanovi nekretnine novi stanovi vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana