Tekst objavljen: 24.05.2016 12:05        


Rast aktivnosti u privatnom sektoru evrozone u maju je neočekivano usporio, što signalizira da se snažan tempo rasta sa početka godine neće zadržati u 19-članom bloku, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Usporavanje rasta privatnog sektora evrozone

Indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji izračunava londonska kompanija Markit, pao je na 52,9 poena u maju sa aprilskih 53 poena, dok su ekonomisti koje je anketirao "Blumberg" očekivali rast indeksa na 53,2 poena.

PMI za aktivnost u uslužnom sektoru se zadržao na 53,1 poen, dok je PMI za prerađivačku industriju pao na 52,4 poena sa 52,6 poena.

Podaci iznad 50 poena označavaju ekspanziju aktivnosti, a ispod te granice znače pad.

Bruto domaći proizvod evrozone je u prvom ovogodišnjem tromesečju porastao za 0,5 odsto, najbržim tempom za poslednjih godinu dana, ali je inflacija i dalje na niskom nivou, uprkos rezanju kamatnih stopa i velikom programu otkupa aktiva koji je pokrenula Evropska centralna banka s ciljem podizanja inflacije.

"Snažan tempo privrednog rasta iz prvog tromesečja će se pokazati kao privremen, jer anketa pokazuje da je region zaglibljen u fazu niske stope rasta", izjavo je glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson.

Čak i pored nižih cena, tempo rasta novih porudžbina je pao na najnižu stopu od januara prošle godine i nije došlo do ubrzanja aktivnosti u ključnom sektoru usluga.

Iako je PMI za Nemačku i Francusku ukazao na ubrzanje rasta aktivnosti u privatnom sektoru, taj rast se u ostatku regionu ohladio, poručuju iz Markita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bruto domaći proizvod Blumberg menadžer evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana