Tekst objavljen: 30.11.2018 9:20        


Kada bude usvojen novi zakon o naknadama na naftne derivate, plaćaće se i taksa za unapređenje energetske efikasnosti po 15 para po litru.

Uskoro stiže novi namet na gorivo

Taman kad su cene goriva u Srbiji krenule silaznom putanjom, država na ovaj energent uvodi novi namet u vidu naknade za unapređenje energetske efikasnosti.

Šta ćemo plaćati državi po litru benzina:
  • akcizu
  • PDV
  • naknadu za obavezne rezerve
  • takse za markiranje i monitoring goriva
  • taksu za unapređenje energetske efikasnosti
Brojke
  • 54% cene litra dizela čine državni nameti
  • 53% cene litra benzina su državna potraživanja

Prema Predlogu zakona o naknadama, koji je ušao u skupštinsku proceduru, naknada za energetsku efikasnost plaćaće se 15 para po litru benzina i dizela, odnosno po kilogramu tečnog gasa.

- Nikad ne znate u kojoj meri će nove naknade biti prenete na krajnjeg kupca, ali će troškovi uvoznika i proizvođača naftnih derivata biti uvećani za iznos od 15 para po litru. Sve takse na gorivo koje je propisala država na kraju svakako plaćaju krajnji kupci. Srbija ima najveće dažbine na dizel-gorivo u odnosu na sve zemlje s kojima se graniči, dok je cena benzina na nivou regionalnog proseka. Što se tiče naknada za tečni naftni gas, tu smo evropski lideri jer imamo najveće takse u Evropi - kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nebojša Atanacković, jedan od većinskih vlasnika kompanije AD "Nafta", ističe da ne bi bilo dobro bilo šta dodatno kačiti na cenu goriva:

- Ne vidim nikakvu logiku da se bilo šta dodaje na već postojeća opterećenja na gorivo, koja iznose više od 50 odsto cene goriva. To je najlakši način da se budžet obezbedi i zbog toga je cena dizela veća nego u okruženju.

1 komentar

  1. User image
    Sasko 01.12.2018 19:52

    Ovo je luda kuca,mislim da smo gotovi.u francuskoj bugarskoj idr samo 1cent skupi narod se buni mi cutimo .najgora drzava smo,mislim da svesno se ide na to da nas nema

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcize cena goriva cena derivata nameti države nameti gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana