Tekst objavljen: 29.08.2017 11:20        


Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) iz Niša zatražio je da se EPS Distribuciji onemogući masovna zloupotreba instituta neovlašćene postrošnje struje.

UPSS: EPS skida plombe zbog lažne krađe

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) iz Niša uputiće niz zahteva na adrese 19 ustanova i institucija, među kojima su i predsednik Srbije i Delegacija EU u Srbiji, sa ciljem da "nadležni u tim ustanovama onemoguće EPS Distribuciji da masovno zloupotrebljava institut neovlašćene potrošnje električne energije".

U dopisu koji će UPSS uputiti, ističe se da je reč o "zloupotrebi velikih razmera kojom EPS Distribucija stiče protivpravnu korist u milionskim iznosima kršeći niz zakona i osnovnih ljudskih prava građana".

"EPS Distribucija na teritoriji Niša, Aleksinca, Doljevca i drugih gradova masovno zloupotrebljava institut 'neovlašćene potrošnje električne energije', tako što bez prisustva vlasnika brojila i dokaza konstatuje navodnu neovlašćenu potrošnju i isključuje struju", naglašava se u dopisu UPSS-a.

Kako su naveli u UPSS-u, Distribucija "ucenjuje" vlasnike brojila time što zahteva od njih da za ponovno uključenje struje kupe novo brojilo i plate njegovo izmeštanje, što je po zakonu obaveza EPS-a.

"Na području grada Niša je od 2015. godine do danas najmanje 2.500 porodica ostalo bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje. Među njima su i porodice sa starima i bolesnima i bebama", navodi se u dopisu koji je potpisao predsednik Upravnog odbora UPSS-a Saša Kostić.

U UPSS-u su takođe naglasili da veći broj građana sumnja da su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo radnici Elektrodistribucije.

"Zahtevamo da Vlada Srbije, odnosno resorno ministarstvo, hitno preduzmu mere kako bi obezbedili da EPS Distribucija odmah prekine zloupotrebu neovlašćene potrošnje, čiji je prevashodni cilj zamena neispravnih brojila", ističe se u dopisu UPSS-a.

Zamena neispravnih brojila, podsetili su u UPSS-u, obaveza je EPS-a, a ne građana, tako da to javno preduzeće na ovaj način stiče veliku protivpravnu korist.

UPSS će zatražiti od nadležnih da se svi potrošači kojima je isključena električna energija od 2012. godine zbog starih dugovanja i neispravnih brojila krivicom EPS Distribucije, budu hitno uključeni, a da se rešavanje međusobnih odnosa reguliše preko nadležnih sudova i drugih organa.

"Zahtevamo da EPS Distribucija službeno konstatuje neovlašćenu potrošnju tek nakon što otkrije uredjaj na brojilu koji omogućava njeno nepravilno korišćenje i konstatuje smanjene račune za korišćenje električne energije u odnosu na uobičajene iznose", navodi se u dopisu UPSS-a.

Članovi Udruženog pokreta slobodnih stanara zatražiće i nadzor nad radom Osnovnog i Višeg suda u Nišu kako bi bilo utvrdjeno zašto ne postoji ujednačena sudska praksa u postupcima protiv EPS Distribucije koje su pokrenuli građani koji su navodno neovlašćeno trošili struju pošto se manjina takvih zahteva prihvata, a većina odbija, iako su slučajevi identični ili slični.

Predstavnici tog udruženja su najavili da će, ukoliko nadležni ne reaguju na njihove zahteve preduzeti konkretne akcije, počev od podnošenja krivičnih prijava protiv nadležnih do protesnih okupljanja ispred zgrade EPS-a u Nišu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UPSS EPS krađa struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana