Tekst objavljen: 06.11.2013 16:45        


Najbogatiji Slovenac je treću godinu zaredom Sandi Češko, čiji se udeo od 60 odsto u Studiju Moderna procenjuje na 460,4 miliona evra. Bogatstvo većinskog vlasnika Studija Moderna, koji poseduje dušeke Dormeo i TV prodaju Top šop, 12 odsto je veće nego prošle godine.

Upoznajte najbogatije Slovence, prvi ponovo Sandi Češko

Od prošle godine je najviše povećana imovina supružnika Albina i Tatjane Doberšek, i to za čak 118 odsto. S procenjenom vrednošću od 274,3 miliona evra su ove godine na drugom mestu.

Nekada najbogatiji Slovenac, trgovac Mirko Tuš je ove godine pao za jedno mjesto, na osmu poziciju, ali se vrednost njegove imovine prošle godine nije smanjivala. Revija je procenu povećala za tri odsto, na 73,7 miliona evra, što je više od 13 osto vrednosti 2008. godine.
Glavni deo njihove imovine čini inženjersko preduzeće Inžinjering Doberšek, koje su osnovali pre 30 godina u Nemačkoj. Preduzeće ima više od 300 zaposlenih, većinom inženjera i specijalizovano je za gradnju energetskih rudarskih, vodoprivrednih i ekoloških objekata.

Treći na listi (prošle godine drugi) je Joc Pečečnik. Njegov 90-procentni udeo u grupi Elektronček, koja proizvodi i daje u najam opremu za kockarnice, procenjen je na 188,4 miliona evra, tri odsto više nego lani. Zbog uspeha u Americi, Pečečnik u narednim godinama ima velike mogućnosti za rast.

Zajednička vrednost imovine 100 najbogatijih Slovenaca je lane dostigla 3,3 milijarde evra, što je oko 14 odsto više nego prošle godine, ali još uvek 17 odsto manje nego u pretkriznom periodu 2008. godine. Od tada se na listi promenilo više od polovine imena, napisali su u reviji Menadžer.
Četvrto mesto (prošle godine treće) zauzeli su supružnici Iza i Samo Login, kojima je u poslednje tri godine uspeo veliki posao sa zabavnim mobilnim aplikacijama. Vrednost preduzeća Autfi7 prema analitičarima Menadžera, 16 odsto veća. Udeo od 55 odsto koji poseduju supružnici Login vredi 146,6 milona evra. Na listi najbogatijih Slovenaca su i tri glavna akcionara tog preduzeća.

Među prvih pet je ove godine prvi put 39-godišnji Zoltan Varga iz Zreča koji je studirao u Americi i probio se među vodeće menadžere u petom najvećem hedž fondu Ork zif kepital menadžment, gde je odgovoran za azijska tržišta. U vlasništvu ima nešto više od 13 miliona akcija tog fonda, koje su krajem septembra bile vredne 110,1 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
multimilioneri milioneri bogataši najbogatiji slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana