Tekst objavljen: 16.12.2018 11:24        


Od 2015. godine, kada je vlada prvi put počela da povezuje staž za radnike čiji poslodavci to nisu činili na vreme do danas, ukupno je povezano staža u 246 firmi u trajanju od 89.746 godina, sedam meseci i 28 dana. Država ja po tom osnovu platila 5,76 milijardi dinara, potvrdili su u Ministarstvu rada.

Umesto nemarnih poslodavaca država povezala staž

Na pitanje da li je prijava još u toku, u resornom ministarstvu kažu da je zaključkom vlade omogućeno povezivanje staža do kraja tekuće godine. S tim što procedurom nije predviđeno da se podnose lični zahtevi za povezivanje staža, već je to obaveza poslodavca da, u skladu sa zaključkom vlade, dostavi potrebne dokaze za sve radnike u firmi kojoj je država dala zeleno svetlo da se popune rupe u stažu.

U slučaju da, prema podacima PIO fonda, staž nije povezan za sve koji su u međuvremenu predali zahtev za penziju, Ministarstvo privrede će, kako potvrđuju za „Politiku”, predložiti vladi da se i u 2019. godini pod istim uslovima povezuje staž bivšim zaposlenima u firmama, koje su u procesu privatizacije, preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju invalidnih lica, kao i onima nad kojima je pokrenut stečaj.

Staž se ovim radnicima uplaćuje na najnižu osnovicu i po tom osnovu je 31.213 radnika rešilo problem rupe u stažu i ostvarilo pravo na penziju. Budući da su ispunjavali uslov po godinama života, ali su imali problem sa stažom osiguranja zbog neplaćenih doprinosa za sve periode.

Država je na ovaj način, privremeno preuzela obaveze poslodavaca kako bi omogućila zaposlenima da ostvare pravo na penziju, ali time poslodavci nisu trajno oslobođeni obaveze, već ih Poreska uprava i dalje zadužuje i naplaćuje potraživanja po osnovu doprinosa za te periode, podsećaju u Ministarstvu rada.

Bivšim zaposlenima, kojima je povezan staž, razlika do punog iznosa doprinosa reguliše se u postupku konačnog rešavanja statusa preduzeća, a bivši poslodavci, koji su obveznici uplate doprinosa, ne oslobađaju se dospelog doprinosa, kažu u Ministarstvu privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iako je nesporno da imaju i po nekoliko godina neuplaćenih penzijskih i invalidskih doprinosa veliki deo, onih koji su radili u preduzećima u restrukturiranju i onima koja su otišla u stečaj, nije iskoristio šansu za povezivanje radnog staža zbog toga što ne želi da ide u prevremenu penziju koja donosi trajno umanjenje.

S druge strane mnogima nije odgovaralo da im se doprinosi uplaćuju na najnižu osnovicu jer bi im to umanjilo prosek za penziju, pa su presavili tabak i tužili gazdu. Za mnoge od njih ovo je opet jedini način da odu u penziju, jer bi im u suprotnom bez tih godina staža za toliko bila umanjena penzijska osnovica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bivši radnici poslodavci država radni staž povezan radni staž

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana