Tekst objavljen: 24.08.2019 9:00        


Žetva suncokreta u punom jeku, a poljoprivrednici najavljuju proteste zbog niskih otkupnih cena

Uljare i dalje slabo plaćaju

Dok je žetva suncokreta u punom zamahu, cena ove uljarice je u - padu. Nezadovoljni poljoprivrednici već najavljuju proteste zbog akontnih cena suncokreta, od 25 dinara po kilogramu. Stručnjaci, ipak, objašnjavaju da tržište sve formira i da će cena biti veća do kraja žetve. Neka predviđanja su da će biti iznad 30 dinara po kilogramu. Zasada poljoprivrednici mogu da budu zadovoljni prinosima, ali i kvalitetom suncokreta.

- Žetva je počela prošle nedelje i trajaće sigurno još 15 dana - objašnjava Vukosav Saković, predsednik Udruženja "Žita Srbije". - Biće suncokreta na poljima i za dva meseca, ali to neće promeniti trenutno stanje. Prvi rezultati pokazuju da će prinosi biti dobri. Oni se kreću od tri do tri i po tone po hektaru. Zasada su svi zadovoljni kvalitetom i tu nema problema. Ono čime proizvođači nisu zadovoljni jeste cena. Kada žetva bude bila gotova, u zavisnosti od stanja na tržištu, trgovci će izaći sa konačnom cenom. Ima pokušaja i sada da se trguje, ali to je teško. Trenutna akontna cena je 25 dinara, ali to neće biti tako kasnije.

Prema rečima Sakovića, ta cena je za one koji žele odmah da prodaju, jer im je novac potreban. Ništa se nije promenilo u odnosu na prethodne godine. Proizvođači bi želeli da ga prodaju sada po 30 dinara, ali oni koji otkupljuju nude nižu cenu.

- Tržište će pokazati cenu, a poljoprivrednici suncokret mogu da prodaju uljarama ili da ga izvezu - objašnjava naš sagovorink.

- Treća varijanta ne postoji. Zna se da će na kraju uljare napraviti takav obračun da će ponuditi nešto više nego što plaćaju izvoznici. U ovom trenutku, cena suncokreta utovarenog u baržu u lukama iznosi od 265 do 270 evra po toni. Postoje troškovi da se roba doradi i doveze do barže. Roba na njivi ima neadekvatnu vlagu i primese, što nije dozvoljeno.

Sigurno je da dorada i prevoz do luke koštaju oko 25 evra po toni, pa bi cena suncokreta za izvoznike trenutno bila 28, maksimum 29 dinara. Naše uljare platiće sigurno bar dinar više. Interes je da kupe onoliko suncokreta koliko mogu da prerade, i to je bolje nego ga da uvoze. Ipak, na kraju obično niko nije zadovoljan cenom, ni proizvođači, a ni kupci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

VISOKE TEMPERATURE

Žetva prolećnih useva neće kasniti jer je vreme dobro. Kišni period je očigledno završen, smatra Saković, pa smo ušli u period sunca i visokih temperatura, ali to ne bi trebalo da nanese neku štetu na usevima. Deo žetve soje i kukuruza će se sigurno preklopiti, a cene će zavisiti od međunarodnih.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda žetva suncokret

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana