Tekst objavljen: 06.02.2014 14:53        


Tržište nekretnina u Srbiji, i pored aktuelne krize, u narednim godinama bi moglo da bude najisplativije za ulaganje, sudeći po iskustvu zemalja koje su proteklih decenija bile u procesu pridruživanja i postale članice Evropske unije.

Ulazak u EU diže cene nekretnina, ali šta do tada

Naime, kako prenosi Tanjug, statistički podaci uglednih evropskih finansijskih institucija pokazuju da proces pridruživanja Evropskoj uniji neminovno dovodi do povećanja cene kvadrata, pa se tako u narednim godinama mogu očekivati značajnija pomeranja i na domaćem tržištu nekretnina.

Kupujete stan? Pogledajte ponudu stambenih kredita


Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku i Privredne komore Srbije, govore u prilog tvrdnji da su cene nekretnina u Srbiji, i posebno u Beogradu, na najnižem nivou još od devedesetih godina prošlog veka.

Samo u prošloj godini cene su pale za oko pet odsto, a prema nekim pokazateljima čak i do 15 odsto.

Ipak, rezultati istraživanja Ekonomskog instituta u Zagrebu pokazuju da su sve zemlje nove članice EU nakon ulaska u Uniju zabeležile povećanje cena nekretnina, i to u proseku za 25,7 odsto na nacionalnom novou i 26,9 odsto u glavnim gradovima, dok su na nacionalnom nivou su cene u godini ulaska u EU najviše povećane u Estoniji i u Poljskoj (28,9 odsto i 34,7 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Znači li to da za srpsko tržište nekretnina konačno dolaze bolji dani, tek ćemo videti. U svakom slučaju, do ulaska Srbije u Evropsku uniju proteći će još puno vremena a do tada će domaća građevinska industrija morati da nađe neki drugi način da preživi.

Već i ovako lošoj situaciji koja se iz godine u godinu ne popravlja, pridružila se odluka države da od ove godine ukine subvencionisane stambene kredite.

U pokušaju da malo popravi situaciju, Građevinska direkcija Srbije (GDS) je omogućila svima koji kupuju prvi stan i ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a da mogu da od Direkcije dobiju beskamatnu pozajmicu u iznosu do 9,1 odsto vrednosti stana što bi.

U međuvremenu, pogledajte kako izgleda neko danas u Srbiji kupuje stan


Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija EU stan na kredit kredit za stan stambeni krediti stambeni kredit cene stanova cena nekretnine cena stanova cene nekretnina prodaja stana kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana