Tekst objavljen: 13.07.2017 13:04        


Poreska policija u kontrolama otkrila 60 fantomskih firmi koje su služile za pranje para. Zbog neizdavanja fiskalnih računa privremeno zatvoreno 1.078 preduzeća

Uhvaćeni u utaji 5,6 milijardi dinara

Za prvih šest meseci ove godine poreska policija je otkrila 5,6 milijardi dinara utajenog poreza. Otkriveno je i 60 fantomskih firmi koje su “regularnim” preduzećima omogućavale da peru novac i izbegavaju plaćanje poreza. Razultati ovih kontrola mere se sa više od hiljadu krivičnih prijava, dok je, istovremeno, 45 “privrednika” završilo sa lisicama na rukama.

RADE NA CRNO

Poreznici su kontrolisali i one koji posluju neprijavljeni, na crno. Kontrolisano je 85 osoba koje obavljaju neregistrovanu delatnost, i utvrđene su poreske obaveze u iznosu od 21,4 miliona dinara.

- Najveći deo izbegnutog poreza, 1,7 milijardi dinara, odnosi se na porez na dodatu vrednost, dok na poreze i doprinose na prihode građana odnosi 2,07 milijardi dinara - rečeno je “Novostima” u Poreskoj upravi Srbije.Kada je reč o terenskim kontrolama naplate poreskih prihoda, u prvih šest meseci poreski inspektori obavili su 9.357 kontrola. Utvrđene su nepravilnosti kod nešto manje od trećine obveznika (2.724 slučaja).

- Od 6.189 obavljenih kontrola koje su za predmet imale pravilnost obračunavanja javnih prihoda, utvrđeno je da u 2.255 slučaja postoje nepravilnosti, pa su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka - navode u PURS.

- Obračunati su novootkriveni javni prihodi u ukupnom iznosu od 8,5 milijardi dinara, i to najviše od PDV-a - 4,57 milijardi dinara i poreza i doprinosa po odbitku 2,62 milijarde dinara.

Kada je reč o izdavanju fiskalnih računa, procenat onih koji i dalje izbegavaju ovu obavezu je oko 35 odsto. To su rezultati polugodišnjih kontrola, gde je od 3.168 kontrolisanih, u 1.125 utvrđena nepravilnost. Poreznici su, upravo zbog neizdavanja računa, privremeno zatvorili 1.078 firmi, restorana i drugih prodajnih mesta...

Poreska uprava je, u pomenutom periodu, naplatila 569,1 milijardu dinara, što je rast od sedam odsto u odnosu na isti period lane. Naplaćeno je 78,8 milijardi dinara poreza na dohodak građana, 68,1 milijardi dinara poreza na dobit, 4,1 milijarde dinara drugih poreza na imovinu.

- Bruto naplata PDV u prvih šest meseci iznosi 143,7 milijardi dinara, što je znatno više u odnosu na isti period 2016. godine, kada je ona iznosila 137,7 milijardi dinara - ukazuju u Poreskoj upravi.

Prekršaje pravi svaka druga pumpa

Gotovo svaka druga kontrolisana benzinska pumpa beleži bar jedan poreski prekršaj od januara do juna meseca.
- Od 135 kontrolisanih benzinskih stanica, nepravilnosti su utvrđene u 60 objekata, što je 44 odsto. Mera zabrane obavljanja delatnosti je izrečena, ili će biti izrečana, u 50 objekata - navode u Poreskoj upravi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fantomske firme fiskalni računi rad na crno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana