Tekst objavljen: 02.03.2019 12:02        


Javni poziv Ministarstva poljoprivrede za dodelu sredstava iz agrobudžeta - najveći iznos bespovratne pomoći koja se dodeljuje je 5.000 evra! 

U vinu je - budućnost! I do 5.000 evra bespovratne pomoći

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za 2019. godinu kroz koji vinogradari i vinari imaju mogućnost da unaprede proizvodnju, uz bespovratnu podršku u iznosu od 50 do 60 odsto realizovane investicije.

Iz Ministarstva poručuju da su cilj podrške podsticanje zasnivanja novih i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.

Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je, pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina. Javnim pozivom se utvđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

- Maksimalna podrška iznosi 50 odsto ukupne vrednosti prihvatljive investicije, a do 60 odsto za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze. Maksimalna prihvatljiva investicija je 10.000 evra, a minimalna 500 evra, dok maksimalna podrška iznosi do 5.000 evra - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Prihvatljive investicije za podršku su nabavka sadnog materijala loznih kalemova (vinske i stone sorte), elemenata potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole (stubovi i žica), zatim sistema za navodnjavanje "kap po kap", mreže za zaštitu od ptica, kao i specifične oprema za proizvodnju, čuvanje vina i vinskih destilata. Korisnici podrške kroz javni poziv su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja zahteva za dodelu podrške.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukoliko su podnosioci zahteva u statusu preduzeća, neophodno je da im primarna delatnost bude u skladu sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti. Prema uslovima javnog poziva, nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtev za dodelu podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Obrazac zahteva može se preuzeti sa sajta Ministarstva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo poljoprivrede bespovratna pomoć vino

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana